/

/

voorwaarden overdracht van landbouwgronden in wallonië opnieuw versoepeld

Legal
07 augustus 2018

door Hannelore Durieu en Biene Ongenaert

Voorwaarden overdracht van landbouwgronden in Wallonië opnieuw versoepeld

Landbouwgronden in het Waalse Gewest kunnen dankzij het gunstregime geschonken of vererfd worden aan nul procent schenking -en successierechten. Sinds 1 januari 2016 was de toepassing van dit regime aan strikte voorwaarden onderworpen. Die zijn sinds 1 januari 2018 echter opnieuw versoepeld.

Voorwaarden overdracht van landbouwgronden in Wallonië opnieuw versoepeld

Om van het belastingtarief van nul procent te kunnen genieten, is er sinds 1 januari 2018 voor nalatenschappen of schenkingen geen voorafgaande overdracht van de activiteit op de landbouwgronden meer vereist.

Daarnaast kunnen ook landbouwgronden met een oppervlakte groter dan 150 hectare vrij van schenkings- en successierechten worden overgedragen. Het belastingtarief van 3 procent is dus niet langer van toepassing.

Ten slotte moeten de landbouwgronden minstens vijf jaar verder uitgebaat worden om het gunstregime te kunnen behouden. Deze voortzettingsvoorwaarde van vijf jaar geldt ongeacht de oppervlakte van de landbouwgrond.

Het is duidelijk dat bovenstaande wijzigingen het toepassingsgebied van de gunstmaatregel aanzienlijk hebben uitgebreid. Vraagt u zich af of ook u van dit regime kunt genieten of heeft u bijkomende vragen, neem dan contact op met onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Biene Ongenaert

Senior Advisor Legal biene.ongenaert@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.