/

/

overlijden van een vennoot? zo behoudt u stabiliteit in de onderneming

Risk Management
06 april 2023

door Willem De Bock

Overlijden van een vennoot? Zo behoudt u stabiliteit in de onderneming

Als vennoot van een bedrijf valt het belang van stabiliteit niet te onderschatten. Wanneer een medevennoot komt te overlijden, worden zijn erfgenamen aandeelhouder met het daarbij horende zeggenschap. Maar is dat wel altijd het ideale scenario als u kijkt naar de continuïteit van de onderneming?

Overlijden van een vennoot? Zo behoudt u stabiliteit in de onderneming

Stel een goede aandeelhoudersovereenkomst op

Bij een overlijden gaat het vermogen inclusief de aandelen naar de erfgenamen. Maar kunnen en willen zij de activiteit wel verderzetten? Hoe is de relatie met de zakenpartners? En kunnen de successierechten op de verkregen aandelen worden betaald? Veel van deze problemen kunnen worden opgelost door een goed opgestelde aandeelhoudersovereenkomst. Daarbij kan worden bepaald dat de medevennoten de eerste mogelijkheid krijgen om de aandelen over te kopen. In de overeenkomst kan ook meteen de manier van waardering worden vastgelegd, waardoor discussie over de toekomstige waarde kan worden voorkomen.

Naast de aandeelhouderschapsovereenkomst is een passende overlijdensdekking op maat daarbij vaak een must. Willem De Bock , Vandelanotte

Overlijdensdekking

De mate waarin aandelen moeten worden overgenomen kan dan wel worden vastgelegd, het betekent uiteraard nog niet dat de medevennoten voldoende financiële middelen beschikbaar hebben om die aandelen over te nemen. Dat kan dan weer worden opgelost door het afsluiten van een overlijdensdekking, waarbij de medevennoten een bedrag uitgekeerd krijgen bij overlijden van een vennoot. Met het uitgekeerde bedrag van de overlijdensverzekering kunnen de aandelen worden overgenomen van de erfgenamen. Op die manier is de continuïteit van de vennootschap gegarandeerd. Zo hebben de nabestaanden dan financiële middelen ter beschikking in plaats van aandelen, die gepaard gaan met successierechten en de nodige zorgen.

Conclusie?

Het is dus vooral belangrijk om discussies rond aandeelhouderschap te vermijden en te zorgen voor stabiliteit als één van de vennoten onverwacht overlijdt. Naast de aandeelhouderschapsovereenkomst is een passende overlijdensdekking op maat daarbij vaak een must.

Vragen hierover? Contacteer dan één van onze experten!

Deel dit artikel

Willem De Bock

Business Manager Risk Management willem.debock@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.