/

/

ons verhaal

Over ons

Ons verhaal

1948 was een belangrijk jaar voor de familie Vandelanotte. Het was het jaar waarin Roger Vandelanotte het gelijknamige accountants- en auditkantoor oprichtte. Al is het ondertussen veel meer geworden dan hij toen ooit had durven dromen.

76 jaar geleden besliste 'Mijnheer Roger' om zijn job als onderwijzer in te ruilen en in zijn eentje een accountantskantoor uit de grond te stampen. En dat deed hij met succes.

Toch viel zijn beslissing in die tijd niet bij iedereen in goede aarde. Vooral zijn ouders geloofden niet dat je van boekhouden je beroep kon maken. Bovendien moest je wel gek zijn om een gerenommeerde job als onderwijzer op te geven voor iets waarvan je misschien niet eens kon leven. Maar Roger Vandelanotte bewees hen ongelijk. De fiscus legde in die tijd steeds meer voorwaarden op en bedrijven zagen in dat ze belangrijke informatie uit hun boekhouding konden halen. De oprichting van het kantoor werd een schot in de roos. Sinds de jaren '50 werd elk jaar minstens een extra medewerker in dienst genomen. Op vandaag telt het kantoor meer dan 600 medewerkers. En dat aantal stijgt nog steeds.

Lees verder

Een succesvol familiebedrijf

Hoewel Roger Vandelanotte zijn kinderen nooit verplichtte om bij hem in de zaak te komen, groeide het kantoor toch uit tot een succesvol familiebedrijf met drie generaties aan het roer. Toen zijn oudste zoon Koen Vandelanotte na zijn studies in 1971 een aanbod kreeg om in een grote internationale firma aan de slag te gaan, koos hij resoluut voor de zaak van zijn vader.

In 1987 besloot zijn jongste zoon Hein Vandelanotte diezelfde weg op te gaan. Het is mede dankzij hen dat het familiebedrijf bleef groeien en met de visionaire slogan ‘more than accountants’ de 21ste eeuw in ging. Ondanks hun leeftijdsverschil van 14 jaar, hebben ze altijd erg goed kunnen samenwerken.

Hun vader Roger bleef altijd een soort van mentor voor hen, een groot figuur die hen de kneepjes van het vak leerde.

De derde generatie

De komst van Nikolas Vandelanotte maakte de weg vrij voor een derde generatie aan het roer. Als oudste zoon van Koen Vandelanotte besliste hij in 1998 om deel uit te maken van het familiebedrijf. Zijn vader was altijd z’n grootste mentor en de man die hem leerde hoe je een bedrijf moet leiden.

Het leiderschap heeft hij tot 2019 gedeeld met zijn oom Hein: een sterk team dat op dezelfde golflengte zat en samen naar een uitdagende toekomst keek. In 2019 nam Nikolas het roer officieel van zijn oom over.

Een nieuwe aanpak en sterk team

Toch bracht een derde generatie vanzelfsprekend ook een nieuwe aanpak met zich mee. Een aanpak die op zijn minst ambitieus te noemen was, zo mogelijk nog ambitieuzer dan die van haar voorgangers. Al zal Nikolas Vandelanotte dat niet zo gauw zelf toegeven.

In de jaren die volgden schreef Nikolas verder aan het groeiverhaal van Vandelanotte. In juli 2022 bundelden we de krachten met Callens, Pirenne, Theunissen & Co. De twee oudste onafhankelijke familiebedrijven in de sector versmolten, waarbij de auditafdeling werd omgedoopt tot Callens Vandelanotte.

Het was pas in 2007 dat de familie Vandelanotte besloot om het aandeelhouderschap open te stellen voor externe vennoten. Een beslissing die sterk beïnvloed werd door de steeds toenemende groei van het bedrijf.

Wanneer je als bedrijf blijft groeien en niet langer alles zelf kunt overzien, dan moet je derden durven inzetten. Koen Vandelanotte