/

/

belgië en nederland sluiten akkoord over belastingsituatie voor thuiswerkers. volgen ook andere buurlanden?

Tax
14 mei 2020

door Hannelore Durieu en Biene Ongenaert

België en Nederland sluiten akkoord over belastingsituatie voor thuiswerkers. Volgen ook andere buurlanden?

Vandaag werken heel wat Belgische werknemers, die normaal gezien voltijds of halftijds in Nederland werken, noodgedwongen van thuis uit. Dat thuiswerken kan negatieve gevolgen hebben op het loon, dat voor deze dagen nu in België belastbaar is. Om dit tegen te gaan, heeft België nu een akkoord met Nederland gesloten.

België en Nederland sluiten akkoord over belastingsituatie voor thuiswerkers. Volgen ook andere buurlanden?

Wie internationaal tewerkgesteld is, is belastbaar in het land waar hij fysiek werkt. Dat betekent dat wie vandaag moet thuiswerken door de coronacrisis, in België belastbaar is.

Om een wijziging in het gebruikelijk belastingregime te vermijden, heeft België een akkoord met Nederland gesloten. Dit akkoord bepaalt dat de dagen waarop u van thuis werkt als gevolg van de coronacrisis, het normale belastingregime behouden blijft. Deze thuiswerkdagen worden met andere woorden beschouwd alsof ze in het gebruikelijke werkland zouden zijn gepresteerd. Het akkoord geldt voorlopig voor de periode vanaf 11 maart tot 31 mei, maar kan indien nodig verlengd worden.

Daarnaast zijn er ook maatregelen genomen met betrekking tot de belastbaarheid van de vergoeding voor tijdelijke werkloosheid. Deze maatregelen werden voorlopig nog niet verduidelijkt.

Op dit ogenblik is België ook met de andere buurlanden in overleg om een oplossing te voorzien. Zolang er echter geen akkoord wordt afgesloten, blijven de gewone regels gelden.

Werkt u in een internationale context en heeft u vragen over thuiswerk, neem dan zeker contact op met uw accountmanager of met onze specialisten via contact@vdl.be.