/

/

brexit day: wat gaat er fiscaal veranderen?

Tax
31 januari 2020

door Bert Vandorpe en Hannelore Durieu

Brexit Day: wat gaat er fiscaal veranderen?

Meer dan drie jaar na het oorspronkelijke Brexit-referendum, treedt het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 dan toch uit de Europese Unie. De eindeloze en moeizame onderhandelingen leverden onverhoopt een withdrawal agreement op die zowel door het Verenigd Koninkrijk als door de Europese Unie werd goedgekeurd. En laat het nu net dit akkoord zijn dat ervoor zorgt dat u als ondernemer én als burger voorlopig nog maar weinig van die Brexit zult ondervinden.

Brexit Day: wat gaat er fiscaal veranderen?

Weinig verandering

Als gevolg van dit akkoord, treedt er vanaf 1 februari 2020 een overgangsperiode in werking. Die periode loopt in principe af op 31 december 2020. Tot die datum blijft de huidige situatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zo goed als onveranderd. Dat betekent dat het VK tot die tijd wordt geacht om voor fiscale, sociale en andere doeleinden nog steeds deel uit te maken van de Europese Unie. Enkel het stemrecht van het Verenigd Koninkrijk vervalt vanaf 1 februari 2020.

Vrijhandelsakkoord

De overgangsperiode zal door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gebruikt worden om de toekomstige relatie tussen beide partijen uiteen te zetten en, nog belangrijker, om een vrijhandelsakkoord te sluiten. Indien er tegen het einde van dit jaar geen akkoord is, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU alsnog in een no-deal scenario. Het is daarom als onderneming nog steeds belangrijk om u goed voor te bereiden op een mogelijke no-deal Brexit. 

Lees ook: 4 tips om u goed voor te bereiden op een no-deal Brexit

Heeft u als onderneming nog vragen over de mogelijke gevolgen van de Brexit op uw onderneming? Neem dan contact op met een van onze specialisten via contact@vdl.be.