/

/

daarom is de schenk – en erfbelasting in andalusië voortaan wél interessant

Sociaaljuridisch
10 oktober 2019

door Hannelore Durieu, Stephanie Vanmarcke en Febe Louage

Daarom is de schenk – en erfbelasting in Andalusië voortaan wél interessant

Met bekende trekpleisters als Sevilla, Granada en Málaga hebben heel wat Belgen een vakantiehuis in de Spaanse regio Andalusië. Hoewel u bij de aankoop van een buitenverblijf misschien niet onmiddellijk stilstaat bij de schenk- en erfbelasting, kan het toch interessant zijn om hier rekening mee te houden. In Andalusië zijn de schenk- en erfbelastingen sinds 11 april 2019 namelijk drastisch verlaagd. En dat is goed nieuws voor wie net daar een buitenverblijf heeft.

Daarom is de schenk – en erfbelasting in Andalusië voortaan wél interessant

Zo ziet het schenkregime in Andalusië er voortaan uit

Net zoals in België hebben de deelstaten in Spanje hun eigen fiscale bevoegdheid. Elke regio kan dan ook afzonderlijk vrijstellingen en verminderingen toekennen voor wat betreft de schenk- en erfbelastingen. In dat kader heeft Andalusië recent beslist om een zeer voordeling belastingregime uit te werken. Dat regime trad op 11 april 2019 in werking en was meer dan welkom. De schenkbelastingen in Andalusië behoorden voorheen namelijk tot de hoogste van Spanje.

Bij het schenken van een Spaanse vakantiewoning aan uw echtgenoot en kinderen, wordt de verschuldigde schenkbelasting voortaan verminderd met 99 procent. Wanneer u een Spaanse vakantiewoning erft van uw echtgenoot of ouders, is de eerste schijf van 1 miljoen euro vrijgesteld van erfbelastingen. Bovendien kan de belasting die verschuldigd is op het gedeelte boven deze schijf, voortaan worden verminderd met 99 procent.

Toch niet volledig belastingvrij?

Hoewel de recente hervorming ervoor zorgt dat er in Andalusië voortaan bijna geen erf-en schenkbelastingen zijn verschuldigd, betekent dit niet dat schenkingen en verervingen volledig belastingvrij kunnen gebeuren. Bij schenkingen in Spanje kan er naast schenkbelasting namelijk ook meerwaardebelasting verschuldigd zijn. Deze meerwaardebelasting bestaat enerzijds uit een nationale meerwaardebelasting en anderzijds uit een gemeentelijke meerwaardebelasting.

Voert u de schenking niet op voorhand uit en valt het Spaans vastgoed in de nalatenschap van een Belgische rijksinwoner, dan zijn er op het Spaans onroerend goed Belgische erfbelastingen verschuldigd. De erfbelastingen die u eventueel in Andalusië betaalde, mogen wel worden verrekend met de Belgische erfbelasting.

Hebt u vragen over uw vakantiewoning in Spanje? Aarzel dan niet op contact op te nemen met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Febe Louage

Manager International febe.louage@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.