/

/

eori-nummer en e.t. 14.000 – vergunning: twee essentials voor goederenverkeer buiten de eu

International
26 februari 2019

door Hannelore Durieu en Bert Vandorpe

EORI-nummer en E.T. 14.000 – vergunning: twee essentials voor goederenverkeer buiten de EU

Vele KMO’s en grote bedrijven hebben door de Europese interne markt kunnen floreren en groeien. Na verloop van tijd wil een bedrijf vaak ook andere markten aanboren en zaken doen in en met landen buiten de Europese Unie. Naast de extra opportuniteiten brengt deze nieuwe stap ook echter de nodige risico’s en formaliteiten met zich mee. In dit artikel zoomen we in op enkele van die formaliteiten.

EORI-nummer en E.T. 14.000 – vergunning: twee essentials voor goederenverkeer buiten de EU

Om handel te drijven buiten de Europese Unie moet u zich als bedrijf in de eerste plaats registreren bij de douane. Dit doet men door een aanvraag van een zogenaamd EORI-nummer. Het verkrijgen van dit nummer stelt u dus in staat om goederen te exporteren naar en goederen te importeren vanuit niet-Europese landen.

Wanneer u echter als bedrijf geregeld goederen importeert, dan kan u zeker ook baat hebben bij de aanvraag van een E.T. 14.000 – vergunning. Deze vergunning zorgt er immers voor dat dat men niet onmiddellijk de verschuldigde btw bij import van goederen moet betalen. Men mag in dat geval de btw verleggen naar de periodieke aangifte. Zo vermijdt u een grote prefinancieringskost.

In het kader van de Brexit wordt het bezit van een EORI-nummer en een E.T. 14.000 – vergunning voor vele bedrijven een must. Gezien het Verenigd Koninkrijk één van onze belangrijkste handelspartners is en dit in de toekomst waarschijnlijk ook zal blijven, zal men als Belgisch bedrijf veel sneller geconfronteerd worden met deze specifieke formaliteiten.

Bent u nog niet bezit van een EORI-nummer of E.T. 14.000-vergunning? Dan kan Vandelanotte u zeker helpen met de aanvraag hiervan. Neem voor meer informatie zeker contact op met uw account manager of met één van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Bert Vandorpe

Senior Advisor Tax bert.vandorpe@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.