/

/

brexit-deal van tafel geveegd: wat nu?

International
16 januari 2019

door Bert Vandorpe en Hannelore Durieu

Brexit-deal van tafel geveegd: wat nu?

Bijna drie jaar nadat het Britse volk gestemd heeft om de Europese Unie te verlaten, werd gisteravond in het Britse parlement het Brexit-akkoord van Theresa May en de Europese Unie met een grote meerderheid weggestemd. Een ‘no deal’-scenario is meer dan ooit waarschijnlijk. Als bedrijf bent u hier maar beter op voorbereid.

pexels-photo-460665.jpeg

‘No deal’-scenario?

Met nog zo’n 70-tal dagen tot de effectieve Brexit (29 maart 2019) is het meer dan ooit waarschijnlijk dat beide partijen uit elkaar zullen gaan onder een ‘no deal’-scenario. Een abrupte uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft echter verregaande gevolgen.

Zo is één van de voornaamste gevolgen dat de levering van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk van de ene dag op de andere onderworpen zullen zijn aan douanetarieven en -formaliteiten. De extra tijd en kosten die dit met zich zal meebrengen zal voor ieder bedrijf én voor de uiteindelijke consument duidelijk voelbaar zijn.

Nu blijkt dat 4 op de 5 Belgische bedrijven nog steeds niet de nodige voorbereidingen getroffen heeft, kondigde minister De Croo alvast aan dat hij ieder Belgisch bedrijf die handel drijft met het Verenigd Koninkrijk een EORI-nummer zal toekennen. Dit nummer identificeert hen bij de douane en zorgt ervoor dat zij na 29 maart kunnen blijven handel drijven met het Britse eiland. Hiermee hoopt hij deze bedrijven een startsignaal te geven om dringend de nodige voorbereidingen te treffen.

Voor een uitgebreide bespreking van enkele concrete gevolgen van de Brexit verwijzen wij u graag naar ons voorgaande artikel. 

Het wordt de volgende dagen nog bang afwachten of het Verenigd Koninkrijk de juiste beslissingen neemt om het gevreesde ‘no deal’-scenario te vermijden. Om dit te doen zijn er nog steeds enkele opties voorhanden…

Overblijvende opties

Deze week gaat Theresa May naar Brussel om aan de Europese Unie enkele toegevingen te vragen. De Europese Unie zal hier waarschijnlijk op ingaan, maar het ziet er naar uit dat deze toegevingen slechts een druppel op een gloeiende plaat zullen zijn. Dit “aangepast” akkoord zal hoogstwaarschijnlijk ook resoluut worden weggestemd.

Als de Britse regering in de komende dagen ten val zou komen en verkiezingen volgen, dan zal de nieuwe partij aan de macht mogelijk proberen om op hun eigen voorwaarden een akkoord met de Europese Unie te bereiken.

Een nieuw referendum over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk kan ook niet volledig worden uitgesloten. Als het Britse volk nu anders zou beslissen, dan kan zelfs het gehele Brexit-proces teruggeschroefd worden. Echter, om dit referendum te houden moet er in het Parlement een meerderheid worden gevonden. Die lijkt er momenteel niet te zijn.

De meest voor de hand liggende optie is dat er in het Verenigd Koninkrijk een partijoverschrijdende oplossing voor de politieke impasse wordt gevonden. Zo wordt geprobeerd om het Britse parlement collectief te scharen achter een mogelijk akkoord. Hiervoor zal May persoonlijk wel enkele toegevingen moeten doen, waardoor de Brexit eerder soft zou worden. De Brexit zou dan hoogstwaarschijnlijk neigen naar het Noorse model, waar de vrijheid van personen wordt gerespecteerd en er een vrijhandelszone is gevormd.

Indien dergelijke oplossing overeengekomen zou worden binnen het Brits Parlement, dan zal dit moeten heronderhandeld worden met de Europese Unie.  De deadline van 29 maart 2019 zou hiervoor dan zo goed als zeker verlengd moeten worden.

Wij volgen de evoluties op de voet!

Wat kan u als bedrijf doen? 

Indien u als bedrijf niet voor verrassingen wilt komen te staan, moet u zich hoe dan ook voorbereiden op het ‘no deal’-scenario. De specialisten van Vandelanotte kunnen u helpen om u hierop voor te bereiden.

Indien u hieromtrent vragen heeft, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met één van onze specialisten of via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Bert Vandorpe

Senior Advisor Tax bert.vandorpe@vdl.be

Hannelore Durieu

Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.