Transaction Services

Jouw bedrijf overlaten

Ben je klaar voor de volgende stap in het leven van jouw bedrijf? Wil je jouw onderneming graag overlaten aan een andere ondernemer of een investeringsfonds? Heb je beslist om jouw bedrijf te verkopen, maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Of werd je onlangs gecontacteerd met de vraag of je jouw onderneming wilt verkopen? Dan hebben wij als onafhankelijk kantoor alle expertise in huis om je doorheen het volledige verkoopproces te begeleiden, van de voorbereiding over de uitvoering tot de afronding van de deal. Ons vast aanspreekpunt doorloopt samen met jou het volledige traject. Zo kan je met een gerust hart en in alle vertrouwen jouw onderneming overlaten.

Voorbereiding

Tijdens de voorbereidende fase gaan we eerst na of je bedrijf verkoopklaar is. Zijn er bepaalde fiscale, financiële of juridische aspecten die geoptimaliseerd kunnen worden? Is er een aandeelhoudersovereenkomst waarmee je rekening moet houden? Op basis van een een grondige vooranalyse bepalen we daarna de waarde van je bedrijf.

Ten slotte stellen we een gedetailleerd (mogelijk anoniem) bedrijfsprofiel op dat potentiële kopers de nodige gegevens en juridische informatie levert die belangrijk zijn voor een eventuele aankoop. De financiële, sociale en juridische informatie uit de due diligence worden in een virtuele dataroom beschikbaar gemaakt.

Uitvoering

Na de voorbereiding is het tijd om je onderneming op de markt te zetten. Vandelanotte gaat tijdens deze fase voor jou op zoek naar een geschikte koper. Aan de hand van een eerste longlist bepalen we samen met jou de potentiële kopers. Ken je zelf een geschikte koper? Dan nemen wij graag contact op om de verdere details te bespreken en de onderhandelingen op te zetten. Tijdens de onderhandelingen is het belangrijk dat er een duidelijke klik is tussen jou en de koper. Je onderneming overlaten is in de eerste plaats namelijk ook een kwestie van vertrouwen. Een goede verstandhouding tussen jou en de koper is daarbij essentieel.

Afronding

Komen jij en de koper tot een akkoord? Dan is het tijd om alles vast te leggen in een overnamecontract. Onze juridische experten documenteren daarvoor alle voorwaarden en gaan na of er bepaalde waarborgen opgenomen moeten worden. Indien gewenst, kan er ook verkoperskrediet worden opgezet. De koper betaalt daarbij bijvoorbeeld een deel van de overnameprijs op termijn in de vorm van een lening, zodat de aankoop succesvol kan worden afgerond. We streven in deze fase van de verkoop altijd naar een win-winsituatie voor beide partijen.

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.