/

/

paaspauze: nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen

Sociaaljuridisch
26 maart 2021

Paaspauze: nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen

Naar aanleiding van de stijgende coronacijfers, gaat op zaterdag 27 maart een Paaspauze in. Dit brengt uiteraard nieuwe steunmaatregelen met zich mee. Onze specialisten maakten een overzicht van de steun waar u als ondernemer recht op hebt.

Paaspauze: nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen

Dubbel overbruggingsrecht voor ondernemingen die opnieuw verplicht moeten sluiten vanaf 27 maart 2021

De niet-medische contactberoepen, oa. kappers en schoonheidsspecialisten, die opnieuw de deuren moeten sluiten, hebben recht op een dubbel overbruggingsrecht. Het gaat om een bedrag van € 2.583,38/ maand zonder gezinslast of € 3.228,20/ maand met gezinslast. De aanvraag voor deze dubbele uitkering kan worden ingediend via uw sociaal verzekeringsfonds en dit voor de maanden maart 2021 én april 2021.

Hetzelfde geldt voor de niet-essentiële handelszaken, oa. kledingwinkels, interieur- en meubelwinkels die enkel nog via “click & collect”, op afspraak of via ophaling mogen werken. Ook deze ondernemers kunnen voor de maanden maart 2021 én april 2021 een dubbele uitkering aanvragen.

Enkel overbruggingsrecht voor ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, maar een enorme omzetdaling hebben

Voor de ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, blijven de oude regels van het overbruggingsrecht van toepassing. Dit betekent dat u als ondernemer met een omzetdaling van minstens 40%, recht heeft op een enkel overbruggingsrecht van € 1.291,69/ maand zonder gezinslast of € 1.614,10/ maand met gezinslast.

Voor de maand maart 2021 moet er concreet minstens 40% omzetdaling zijn in februari 2021 ten aanzien van februari 2019. Indien u in maart 2021 minstens 40% omzetdaling heeft ten aanzien van maart 2019, kan u ook een enkel overbruggingsrecht aanvragen voor de maand april 2021.

Verplicht telewerken voor ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten

Sinds maandag 2 november 2020 is telewerk opnieuw de norm in ons land. De voorbije maanden werd hierop stevig gecontroleerd. Deze flitscontroles worden de komende weken verder uitgebreid. Een overtreding van deze maatregel kan zelfs leiden tot sluiting van de onderneming.

Is telewerk binnen uw onderneming niet mogelijk: omwille van de aard van de functie, of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening? Dan mogen uw medewerkers wel nog naar het werk komen. Het is dan wel verplicht voor de werknemers om een attest bij te hebben dat de noodzaak om fysiek aanwezig te zijn op het werk bevestigt. De werknemers die zich moeten verplaatsen tijdens de avondklok, zijnde van 0u00 tot 5u00, zijn verplicht een attest bij zich hebben.

Opgelet! De werkgevers zullen ook een register moeten bijhouden waarin de planning staat van welke werknemer er wanneer aanwezig zal zijn op het werk. Zodra wij hierover concrete informatie hebben, brengen wij u uiteraard op de hoogte!

Heeft u vragen over deze steunmaatregelen of andere coronagerelateerde vragen? Contacteer dan onze specialisten via corona@vdl.be.

Deel dit artikel

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.