/

/

uw eerste werknemer aanwerven: goedkoper dan u denkt

Business Solutions
26 november 2019

door Anneleen Wydooghe

Uw eerste werknemer aanwerven: goedkoper dan u denkt

Het staat vast, u wilt uw eerste werknemer aanwerven! Maar wat kost dat nu eigenlijk, zo’n extra werkkracht? Want laat ons eerlijk zijn, voor heel wat zelfstandige ondernemers is de stap naar eigen personeel best groot. Vaak hangt de beslissing dan ook af van uw financiële mogelijkheden. En op dat vlak hebben we goed nieuws: het aanwerven van uw eerste werknemer kost minder dan u denkt.

Uw eerste werknemer aanwerven: goedkoper dan u denkt

Via de federale doelgroepvermindering kunnen nieuwe werkgevers voor de eerste werknemer namelijk een bijna volledige vrijstelling van de basis RSZ-werkgeversbijdragen genieten, en dat zonder beperking in tijd. Voor de volgende vijf werknemers kunt u een beroep doen op een vastgelegde vermindering die varieert tussen 450 en 1550 euro, beperkt tot maximum 13 kwartalen.

Kom ik in aanmerking?

De maatregel geldt voor alle werkgevers in de privésector, inclusief vzw’s en feitelijke verenigingen.  Als werkgever mag u in de vier opeenvolgende kwartalen die aan de aanwerving voorafgaan, geen personeel in dienst genomen hebben.

Behoort u samen met andere werkgevers tot een ruimere technische bedrijfseenheid (TBE)? Dan kunt u niet van deze doelgroepvermindering genieten als de 1e (en 2e, 3e, 4e, 5e of 6e) werknemer een werknemer vervangt die in de loop van de vier kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van indienstneming in dezelfde TBE werkzaam was. Het moet met andere woorden gaan om een bijkomende aanwerving op het niveau van de TBE en niet om een vervanging.

Wat zijn de voordelen?

Als werkgever kunt u vrij kiezen voor welke werknemer u welke korting gebruikt. U kunt de vrijstelling voor de eerste werknemer dus altijd toepassen op de duurste werknemer. De omvang van de mogelijke steun kunt u via deze link raadplegen.

Benieuwd of u in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming of wilt u meer weten over het aanwerven van een eerste werknemer? Neem dan contact op met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Anneleen Wydooghe

Team Manager Sustainability anneleen.wydooghe@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.