/

/

een vestiging oprichten in frankrijk? ja, maar hoe?

Tax & Legal
20 maart 2023

door Matthieu Van Gucht

Een vestiging oprichten in Frankrijk? Ja, maar hoe?

U wenst een vestiging op te zetten in Frankrijk? Dan bestaan er drie verschillende manieren om over te gaan tot de vestiging van uw bedrijf. Expert Matthieu Van Gucht uit ons kantoor in Rijsel maakt hieronder een overzicht.

Een vestiging oprichten in Frankrijk? Ja, maar hoe?

1. Het verbindingsbureau

Vanuit een optiek van marktverkenning, kunt u een verbindingsbureau openen in Frankrijk. Dat verbindingsbureau laat u toe de eerste contacten te leggen met uw toekomstige Franse markt, zonder de omslachtigheid op het vlak van procedure. Maar let wel, alleen niet-commerciële activiteiten kunnen er worden uitgevoerd.

2. Het bijkantoor

Met het bijkantoor kiest u om meer te investeren in Frankrijk. Het bijkantoor heeft immers zijn eigen handelsfondsen, los van die van de moedermaatschappij Het werkt als een soort buitenlands bedrijf en heeft derhalve geen eigen rechtspersoonlijkheid of eigen vermogen. Het bijkantoor moet worden geregistreerd bij de Registre du commerce et des sociétés (Handels- en vennootschapsregister) in Frankrijk.

Op fiscaal vlak is het bijkantoor onderworpen aan de Franse belasting zoals een Franse vennootschap.

3. De dochteronderneming

De dochteronderneming is een onderneming opgericht onder dezelfde rechtsvorm als van een Franse vennootschap (SA, SAS, SARL, enz.). Ze wordt aangestuurd door de moedermaatschappij (het buitenlands bedrijf) maar beschikt over een eigen rechtspersoonlijkheid en eigen vermogen.

De dochteronderneming is een Franse onderneming en is dus belastingplichtig in Frankrijk en onderworpen aan de formaliteiten voor de indiening van jaarrekeningen overeenkomstig de Franse wetgeving.

Wenst u nog verdere informatie? Wat uw project ook inhoudt, aarzel niet om onze grensoverschrijdende specialisten te contacteren.