Legal

Contractenrecht

Contracten vormen het fundament van jouw onderneming. Je zorgt er dus maar beter voor dat ze duidelijk en correct zijn opgesteld. Onze juridische experts ondersteunen je bij de opmaak, onderhandeling en wijziging van contracten. Meer nog, we laten het je ook weten als er zakelijke opportuniteiten zijn binnen de huidige juridische reglementering. Uiteraard doen we dit telkens met het oog op maximale bescherming voor jou en je onderneming.

Met ons aan je zijde kom je altijd tot de juiste overeenkomst.

Onroerend goed

Als ondernemer is de kans groot dat je in aanraking komt met het huren, kopen of leasen van onroerend goed. Doe je dit dan best privé of zakelijk? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te formuleren. Alles hangt af van je financiële situatie en de manier waarop je het onroerend goed zal gebruiken. Door je voldoende te informeren, kan je de juiste beslissing maken.

Algemene voorwaarden 

Je algemene voorwaarden vormen de basis van je dagdagelijkse activiteiten en beschermen je tegen bepaalde risico's die inherent zijn aan je business. Ze verdienen dus zeker de nodige aandacht. Toch worden de kleine lettertjes nog vaak vergeten. Heb je een webshop? Dan moet je extra informatie vermelden in je algemene voorwaarden.

Arbeidsovereenkomsten

Zodra je eigen werknemers in dienst neemt, moet je hen een arbeidsovereenkomst laten tekenen. Dit document beschermt zowel jijzelf als de werknemer. Wat je moet vermelden in de overeenkomst hangt af van de sector waarin je werkzaam bent en de specifieke functie(s) van de werknemer. Geraak je er geen wijs uit? We helpen graag bij al je personeelsgerelateerde administratie.

Samenwerkingscontracten

Een samenwerkingscontract ontstaat als je een overeenkomst sluit met een ander bedrijf of met een particulier. Dit kan bijvoorbeeld een freelancer of zelfstandige medewerker zijn. Ook bestuurs- en managementovereenkomsten vallen hieronder, net als franchise- en distributienetwerken. Aangezien elke samenwerking uniek is, doe je best beroep op professionele begeleiding.

Intellectuele eigendomsrechten

Zonder duidelijk contract is intellectueel eigendom een grijze zone. Je versterkt je positie door licentieovereenkomsten af te sluiten en je in te dekken tegen eventuele inbreuken door concurrerende bedrijven of je eigen medewerkers. Enkele bekende vormen van intellectueel eigendomsrecht zijn het auteursrecht, het merkenrecht en het octrooirecht.

Andere contracten op maat van jouw onderneming

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere momenten waarop contracten een rol spelen in je onderneming. Mooie commerciële opportuniteiten gaan immers vaak gepaard met complexe juridische omkadering. Ook als je een nieuw CRM- of ERP systeem uitrolt, is een gedetailleerd contract van groot belang. Bij al die momenten is het een geruststelling dat je kan rekenen op een betrouwbare partner. Wij werken steeds volgens de recentste wetgeving én met het oog op fiscale optimalisaties.

Interessant voor jou