/

/

brexit: vanaf 1 januari 2021 geen intracommunautaire leveringen meer

Tax & Legal
04 november 2020

door Dries Torreele en Bert Vandorpe

Brexit: vanaf 1 januari 2021 geen intracommunautaire leveringen meer

Sinds 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk officieel geen lid meer van de Europese Unie. Er werd echter voorzien in een overgangsperiode tot 31 december 2020. De gevolgen van de Brexit zullen dus pas vanaf 1 januari 2021 écht voelbaar worden. Maar wat betekent dat nu concreet voor ondernemingen die goederen leveren naar klanten in het Verenigd Koninkrijk?

Brexit: vanaf 1 januari 2021 geen intracommunautaire leveringen meer

Verkoop aan B2B

Vanaf 1 januari 2021 wordt een goederenverkoop in een B2B-context beschouwd als een vrijgestelde exportverrichting. Een Belgische verkoper die zich wil beroepen op deze vrijstelling, zal moeten kunnen aantonen dat de goederen effectief werden vervoerd naar het Verenigd Koninkrijk. De aangifte ten uitvoer (EX-A) moet in dat geval het btw-nummer van de leverancier vermelden in vak 44.

Verkoop aan B2C

Een verkoop in een B2C-context wordt vanaf 1 januari 2021 niet langer gezien als een ‘verkoop op afstand’. Daarbij konden Belgische verkopers eerder nog Belgische btw aanrekenen, tenzij de drempel van 70.000 GBP werd overschreden voor verkopen aan Britse particulieren. Dergelijke verkopen worden vanaf volgend jaar eveneens beschouwd als een uitvoer die vrij is van btw.

Deel dit artikel

Dries Torreele

Senior Manager Tax dries.torreele@vdl.be

Bert Vandorpe

Senior Advisor Tax bert.vandorpe@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.