/

/

moeten ondernemers voor constructiewerkzaamheden in frankrijk een btw-nummer aanvragen?

Tax & Legal
22 juni 2020

door Bert Vandorpe en Hannelore Durieu

Moeten ondernemers voor constructiewerkzaamheden in Frankrijk een btw-nummer aanvragen?

Vraag: Wij zijn een onderneming actief in de bouwsector en werden gecontacteerd om constructiewerkzaamheden te verrichten in Frankrijk. Moet onze onderneming voor deze werkzaamheden een btw-nummer in Frankrijk aanvragen en er periodieke btw-aangiften indienen?

FAQ: Moeten ondernemers voor constructiewerkzaamheden in Frankrijk een btw-nummer aanvragen? (1)

Antwoord: Op constructiewerkzaamheden die op Frans grondgebied worden verricht, is in principe Franse btw verschuldigd. De plaats van de dienst is immers daar waar het onroerend goed of de bouwwerf is gelegen, in dit geval Frankrijk.

Wie de btw verschuldigd is, hangt echter af van de hoedanigheid van de cliënt waarvoor de werken in onroerende staat worden geleverd.  Wanneer de klant een particulier is, dan zal de buitenlandse onderneming zich moeten registreren voor btw-doeleinden in Frankrijk, zelf Franse btw aanrekenen en die vervolgens doorstorten naar de Franse fiscus. 

Ook in het geval dat de cliënt een onderneming is die niet geregistreerd is voor btw-doeleinden in Frankrijk, blijft de btw verschuldigd door de buitenlandse verstrekker van de diensten en moet hij een Frans btw-nummer aanvragen.

Wanneer de klant echter een Franse onderneming is die zelf periodieke aangiften indient (B2B), dan hoeft de buitenlandse onderneming geen Frans btw-nummer aan te vragen. In dat geval kan de btw verlegd worden naar de Franse btw-plichtige klant en zal het de Franse medecontractant zijn die de Franse btw moet doorstorten naar de btw-administratie.