/

/

video | wat gebeurt er met mijn vermogen als ik onbekwaam word?

Successieplanning
05 juni 2020

door Carolien Christiaens

VIDEO | Wat gebeurt er met mijn vermogen als ik onbekwaam word?

Als gevolg van het coronavirus stellen steeds meer ondernemers zich de vraag wat er nu precies met hun vermogen zal gebeuren wanneer ze het om een bepaalde reden zelf niet meer kunnen beheren. Een goede vermogensplanning zorgt ervoor dat uw vermogen nog steeds in goede handen is, ook bij onbekwaamheid of, in het ergste geval, een mogelijk overlijden.  

Wat gebeurt er met mijn vermogen als ik onbekwaam word?

In deze video geeft Carolien Christiaens u een antwoord op twee belangrijke vragen: wat gebeurt er met mijn vermogen als ik onbekwaam word, en wat gebeurt er wanneer ik overlijd?

Onbekwaamheid

De kans bestaat dat u tijdelijk, denk maar aan een ziekenhuisopname, of langdurig, bijvoorbeeld in het geval van dementie, niet in staat bent om uw vermogen te beheren. Voor uw familie kan dit voor een lastige en administratief ingewikkelde periode zorgen. Hebt u al eens gedacht aan een zorgvolmacht? Met zo’n volmacht kunnen uw partner of kinderen uw vermogen in uw naam beheren. En dat kan voor gemoedsrust zorgen.

Overlijden

Hebben we het over een overlijden, dan is het belangrijk om vooraf een aantal vragen te stellen. Wie zijn bijvoorbeeld mijn erfgenamen? Hoe wordt de erfenis verdeeld? Wat staat er precies in mijn huwelijkscontract en testament? En hoeveel erfbelasting zullen mijn erfgenamen betalen? Een duidelijke analyse en simulatie kan hier een hoop duidelijkheid scheppen. In sommige gevallen kan het bovendien interessant zijn om aan successieplanning te doen.

Deel dit artikel

Carolien Christiaens

Senior Manager Legal carolien.christiaens@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.