/

/

spaans onroerend goed in de belgische vennootschap: wat bij eigen gebruik door de bedrijfsleider?

Tax & Legal
03 september 2019

door Hannelore Durieu en Stephanie Vanmarcke

Spaans onroerend goed in de Belgische vennootschap: wat bij eigen gebruik door de bedrijfsleider?

Spanje blijft een van de populairste vakantiebestemmingen onder de Belgen. Het zal u dan ook niet verbazen dat heel wat Belgen vastgoed aankopen in Spanje. Belgen die zelf een Belgische vennootschap hebben, zijn vaak geneigd om het buitenlands vastgoed met hun vennootschap te kopen. Hoewel dit bepaalde voordelen met zich kan meebrengen, denk maar aan de erf- en schenkbelasting, zijn er ook een aantal punten waarmee u rekening moet houden. Wij wijzen u graag de weg.

Spaans onroerend goed in de Belgische vennootschap: wat bij eigen gebruik door de bedrijfsleider?

Marktconforme huur voor eigen gebruik

Wanneer het Spaans vastgoed wordt aangekocht door de vennootschap, moet de bedrijfsleider een marktconforme huur betalen voor het eigen gebruik. Vanuit Spaans opzicht is het namelijk zo dat alle verrichtingen tussen de bedrijfsleider en de vennootschap marktconform moeten zijn. In het verleden werd hier vaak tegen gezondigd, maar omdat het aantal controles de afgelopen jaren sterk is toegenomen, houdt u hier maar beter rekening mee.

Vennootschaps- en personenbelasting

In Spanje wordt de Belgsiche vennootschap belast op de netto-huurinkomsten. Voor Belgische vennootschappen bedraagt het tarief 19 procent. De Spaanse winsten kunnen in België worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Indien de bedrijfsleider een marktconforme huur betaalt voor het eigen gebruik, geniet de bedrijfsleider geen voordeel en kan hij niet worden belast op een voordeel alle aard in de personenbelasting in België.   

Heeft uw vennootschap in het verleden geen aangiftes in Spanje ingediend, dan kan de Spaanse administratie vier jaar teruggaan in de tijd. Wanneer u de situatie vrijwillig wil rechtzetten, dan legt de Spaanse fiscus in de meeste gevallen geen boetes op.

Ontmoet ons op de Second Home-beurs in Gent

Overweegt u de aankoop van een Spaans onroerend goed of houdt uw vennootschap reeds Spaans vastgoed aan, neem dan zeker contact op met een van onze specialisten via contact@vdl.be of kom op 11, 12 en 13 oktober naar de Second Home-beurs in Gent. Onze specialisten Stephanie Vanmarcke, Hannelore Durieu en Febe Louage delen er dat weekend hun expertise en beantwoorden graag al uw vragen.

Deel dit artikel

Hannelore Durieu

Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.