/

/

verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering vernieuwd voor alle bouwactoren

Bouw
18 januari 2018

door Stijn Moreau en Gauthier Pysson

Verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering vernieuwd voor alle bouwactoren

Sinds een aantal jaren zijn architecten verplicht om hun (tienjarige) aansprakelijkheid te verzekeren. Dit werd bepaald in de wet Laurelle van 15 februari 2006. Dit betekent dat er tot op vandaag sprake is van discriminatie tussen architecten en andere bedrijven actief in de bouwsector die niet aan deze verzekeringsplicht onderworpen zijn. De wet van 31 mei 2017 omtrent de verplichte tienjarige aansprakelijkheid van bouwactoren brengt hier echter verandering in.

Verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering vernieuwd voor alle bouwactoren

De recente wet verplicht naast architecten namelijk ook alle andere bouwactoren om vanaf 1 juli 2018 hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren. Toch is deze wet nog niet voor ieder bouwproject van toepassing. De wet spreekt enkel over woningbouw in België waar een tussenkomst van een architect is vereist én waar een stedenbouwkundige vergunning of melding verplicht is. Daarnaast moeten de werken te maken hebben met de stabiliteit, soliditeit en waterdichting die een impact hebben op het bouwwerk.

De wet stelt dat enkel de tienjarige aansprakelijkheid verzekerd moet worden. Dit betekent dat de verzekering afgesloten moet worden voor het volledig of gedeeltelijk verloren gaan van het gebouw door een gebrek, en dus niet voor álle schade waar de bouwactoren aansprakelijk voor gesteld kunnen worden.

Tot slot beperkt de wetgever het bedrag dat verzekerd moet worden tot 500.000 euro of tot de heropbouwwaarde van het gebouw mocht de waarde lager zijn. Schadegevallen onder de 2.500 euro moeten niet vergoed worden door deze verzekering.

Deze recente wet betekent dus dat alle bouwactoren die betrokken zijn in projecten waar deze wet van toepassing is, een nieuwe verplichte verzekeringsdekking moeten hebben. Iedere betrokken partij moet dus een dergelijke verzekering voorzien voor zijn of haar activiteit of moet ervoor zorgen dat alle betrokkenen verzekerd zijn voor een bepaald project.

Wenst u meer informatie omtrent deze nieuwe verplichting, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Stijn Moreau

Team Manager Risk Management stijn.moreau@vdl.be

Gauthier Pysson

Advisor Risk Management gauthier.pysson@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.