/

/

prinsjesdag: welke impact heeft de miljoenennota op de belg?

Tax & Legal
18 oktober 2022

door Karlien Van Melkebeek en Hannelore Durieu

Prinsjesdag: welke impact heeft de Miljoenennota op de Belg?

Naar jaarlijkse traditie wordt op Prinsjesdag het Nederlandse belastingplan bekendgemaakt. Ook dit jaar werden op 20 september meerdere wetsvoorstellen voorgelegd aan de Tweede Kamer. Er werden hierbij verschillende wijzigingen aangekondigd die ongetwijfeld relevant zijn voor “Nederbelgen” of Belgen met een zakelijke link met Nederland, bijvoorbeeld door het verkrijgen van een Nederlands inkomen of het bezitten van een Nederlandse vennootschap. We geven u een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen, die na goedkeuring zouden ingaan vanaf 1 januari 2023.

Prinsjesdag: welke impact heeft de Miljoenennota op de Belg?

Koopkrachtmaatregelen

Net zoals in België en vele andere landen, zijn ook in Nederland heel wat zaken duurder geworden. Om koopkrachtproblemen af te remmen en werken meer te doen lonen, worden volgende maatregelen voorgesteld:

  • Het minimumloon gaat met 10% omhoog. Hierdoor gaan ook de AOW-pensioenen (Algemene Ouderdomswet) en uitkeringen omhoog.
  • De arbeidskorting wordt verhoogd voor werkenden en ondernemers die inkomstenbelasting betalen.
  • Het tarief van de eerste schijf inkomstenbelasting daalt van 37,07% naar 36,93%.
  • De zogenaamde 30%-regeling, het voordelig regime voor expats in Nederland, wordt opnieuw verder ingeperkt vanaf 2024.

Vliegbelasting

U kan eveneens worden geconfronteerd met één van de maatregelen in het kader van de uitdagingen op het gebied van het klimaat, met name de verhoging van de vliegbelasting. Die wordt immers verhoogd van 7,95 euro naar 26,43 euro per vliegticket. Vliegen vanuit Nederland zal in de toekomst dus minstens 18,48 euro duurder worden.

Vennootschapsbelasting

Specifiek voor bedrijven wordt voorgesteld de schijfgrens in de vennootschapsbelasting te verlagen van 395.000 euro naar 200.000 euro. Deze verlaging van de schijfgrens gaat gepaard met een verhoging van het toepasselijke tarief. Zo zullen bedrijven die onder de winstgrens van 200.000 euro vallen, onderworpen worden aan het tarief van 19% (in plaats van 15% voorheen). Boven de winstgrens van 200.000 euro zal het hoge tarief van 25,8% van toepassing zijn (in plaats van 25% voorheen). 

Heeft u vragen over de impact die deze wijzigingen op uw concrete situatie zullen hebben? Aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze specialisten.

Deel dit artikel

Karlien Van Melkebeek

Senior Advisor International karlien.vanmelkebeek@vdl.be

Hannelore Durieu

Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.