/

/

langetermijnsparen: een interessante optie?

Vermogens- en pensioenplanning
30 november 2021

door Willem De Bock

Langetermijnsparen: een interessante optie?

Heel wat Belgen doen vandaag al aan pensioensparen. Het kan echter interessant zijn om dat aan te vullen met het langetermijnsparen. In de zogenaamde 3e pijler kunt u op deze manier op een fiscaal interessante manier een aanvullend pensioen opbouwen. Benieuwd of u in aanmerking komt? Wij zochten het voor u uit.

Langetermijnsparen: een interessante optie?

Waarom kiezen voor langetermijnsparen?

Stortingen onder het langetermijnsparen genieten een fiscaal voordeel van 30 procent. Op de 60ste verjaardag wordt het opgebouwde bedrag getaxeerd aan 10 procent. Dit betekent dat stortingen na 60 jaar vrijgesteld zijn van belastingen indien de polis werd opgestart vóór de leeftijd van 55 jaar.

Voor wie is langetermijnsparen interessant?

Voor wie geniet van de woonbonus is de korf van het langetermijnsparen vaak gedeeltelijk of volledig benut. Omdat de woonbonus voor kredieten na 2019 echter is weggevallen, kan het voor die groep wel een interessante aanvulling zijn.  

Ook voor personen die hun krediet al hebben afbetaald, kan het langetermijnsparen mogelijkheden bieden. Starten met langetermijnsparen kan namelijk tot de leeftijd van 64 jaar, op voorwaarde dat de polis minstens 10 jaar loopt. Het is dus ook mogelijk om de polis tot na de pensioendatum te laten doorlopen. Op die manier geniet u ook na uw pensioen nog fiscaal voordeel op de gestorte premies. Afhankelijk van uw inkomen na uw pensioen kan dit om een substantieel extra voordeel gaan.

Hoe kan ik aan langetermijnsparen doen?

In een polis langetermijnsparen kunt u kiezen voor kapitaalsgarantie, de zogenaamde tak 21, of voor beleggingsfondsen zonder kapitaalsgarantie, ook wel gekend als tak 23. Als begunstigde bij overlijden kunt u kiezen voor elke bloedverwant tot en met de tweede graad, bijvoorbeeld de kleinkinderen. Dankzij het bijhorende fiscale voordeel is het langetermijnsparen een zeer interessant alternatief voor andere spaarvormen zonder fiscaal voordeel.

Deel dit artikel

Willem De Bock

Account Manager willem.debock@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.