/

/

transfer pricing-documentatie: binnenkort niet langer een ver-van-mijn-bed-show!

Tax & Legal
04 juli 2016

door Carl Van Biervliet

Transfer Pricing-documentatie: binnenkort niet langer een ver-van-mijn-bed-show!

Naar aanleiding van de uitwerking van het BEPS Actiepunt 13 heeft de Belgische wetgever de verplichte Transfer Pricing-documentatie opgenomen in het ontwerp van de programmawet van 2 juni 2016. De documentatieverplichting is drieledig en bestaat uit een landenrapport (CBC-rapport), een groepsdossier (master file) en een lokaal dossier (local file). 

Transfer Pricing-documentatie: binnenkort niet langer een ver-van-mijn-bed-show!

Het landenrapport (CBC-rapport) moet een overzicht geven van de verdeling van de groepsinkomsten, groepswinsten, de betaalde inkomstenbelasting, de verschuldigde inkomstenbelasting en andere economische factoren, alsook een overzicht van de voornaamste activiteiten van de groep. Het landenrapport is verplicht op te stellen door de moederentiteit (of surrogaatmoederentiteit) wanneer de groep op geconsolideerde basis een bruto omzet heeft van meer dan 750 miljoen EUR. Het landenrapport moet worden ingediend binnen de 12 maanden na het afsluiten van de geconsolideerde jaarrekening van de groep.

Het groepsdossier en het lokaal dossier zijn verplicht van zodra één van onderstaande criteria zijn overschreden (te beoordelen op basis van de individuele jaarrekening van de Belgische entiteit - vennootschap of vaste inrichting - voor het voorgaande boekjaar):

- Een totaal van 50 miljoen EUR aan bedrijfs- en financiële opbrengsten, met uitzondering van niet-recurrente opbrengsten;
- Een balanstotaal van 1 miljard EUR;
- Een jaarlijkse gemiddeld personeelsbestand van 100 voltijdse equivalenten

Het groepsdossier (master file) moet een overzicht bevatten van de multinationale groep, inclusief de aard van de bedrijfsactiviteiten, de immateriële vaste activa, de intra-groep financiële verrichtingen, de geconsolideerde financiële en fiscale positie van de multinationale groep, haar complete bedrijfspolitiek en haar wereldwijde allocatie van inkomsten en economische activiteiten. De modaliteiten voor het indienen van het groepsdossier moeten nog nader per KB worden bepaald.

Het lokaal dossier(local file) bestaat uit twee onderdelen: enerzijds een algemeen formulier waarin informatie wordt opgenomen over de aard van de activiteit van de Belgische entiteit, anderzijds een globaal overzicht van de verbonden transacties. Daarnaast bestaat er eveneens een inlichtingenformulier waar, per bedrijfseenheid van de Belgische entiteit, de verbonden transacties worden meegegeven alsook een gedetailleerde transfer pricing-analyse van de bedrijfseenheid. Dit tweede onderdeel is enkel verplicht wanneer voor ten minste één van de bedrijfseenheden binnen de Belgische groepsentiteit de drempelwaarde van 1.000.000 EUR aan grensoverschrijdende transacties met groepsentiteiten in het laatste afgesloten boekjaar werd overschreden. In dat geval moet het inlichtingenformulier worden ingevuld voor elke bedrijfseenheid die deze drempelwaarde overschrijdt.

De ontwerptekst kan samen met de Belgische aangifte elektronisch worden ingediend. Het rapport mag in het Engels worden opgesteld. Tijdens een controle kan echter een vertaling worden gevraagd van het rapport in één van de officiële landstalen.

Opgelet, de geviseerde entiteiten die niet voldoen aan de rapporterings- en aangifteverplichtingen, kunnen onderworpen worden aan een administratieve boete, variërend tussen 1.250 EUR - 25.000 EUR.

Het wetsontwerp voorziet dat deze rapporteringsverplichting in werking zal treden vanaf aanslagjaar 2017. Met name voor vennootschappen met boekjaren die starten op 1 januari 2016 of later, zal deze rapporteringsverplichting reeds van toepassing zijn.

Update: De programmawet op 30 juni 2016 werd ondertussen reeds goedgekeurd.

Deel dit artikel

Carl Van Biervliet

Certified Tax Accountant carl.vanbiervliet@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.