Tax & Legal

Geschillen, controles en procedures

Als ondernemer en belastingplichtige kom je regelmatig in contact met de fiscus. Een overzichtelijke boekhouding is de eerste stap om jouw fiscaal risico te beperken en de kans op een fiscale controle te verminderen. Toch is het nooit uitgesloten dat er op een bepaald moment discussie ontstaat in verband met jouw btw of een andere fiscaal-juridische aangelegenheid.

Wij zijn er om jouw belangen te verdedigen.

Geen paniek, het is niet meteen nodig om naar de rechtbank te stappen. Er bestaan andere methodes om een akkoord te bereiken met de fiscale administratie zonder dat dit tot een geschil moet leiden. In deze gevallen is het meer dan aangeraden om je te laten bijstaan door professionals die jouw situatie door en door kennen én die ervaring hebben met dergelijke onderhandelingen. Professioneel en ervaren, dat zijn we zeker. Dankzij onze diepgaande kennis van de fiscaliteit kunnen we je van A tot Z begeleiden bij onderstaande zaken.

Aanvragen van voorafgaande beslissingen

Fiscaliteit gaat vaak over het beoordelen van feitelijke situaties en dit zorgt soms voor onzekerheid. Belastingplichtigen kunnen hierop inspelen door een voorafgaande beslissing aan te vragen bij de fiscus. Dit heet ook wel een fiscale ruling. Een fiscale ruling geeft meer rechtszekerheid aan de belastingplichtige. We vragen de fiscus om een standpunt in te nemen omtrent de toepassing van de belastingwetten op een bepaalde situatie of transactie. Een fiscale ruling geldt 5 jaar, waardoor alle twijfel wordt weggenomen. Niet zeker hoe je zo'n aanvraag moet indienen? Wij weten er wel raad mee!

Fiscale controles

Een fiscale controle heeft als doel om vast te stellen of er eventuele inbreuken zijn gepleegd. Dit kan heel wat stress en kosten met zich meebrengen, zeker als er onregelmatigheden worden vastgesteld. Ook al ben je van mening dat je alles correct hebt doorgegeven, de fiscale administratie kan hier een andere visie op hebben. Heb je een bericht van wijziging, bezwaarschrift, correctieopgave of proces-verbaal ontvangen? In je verweer is het belangrijk om de juiste procedures te volgen en juridisch gefundeerde bezwaren te formuleren. We ontfermen ons over de communicatie met de fiscus en gaan waar nodig over tot onderhandelingen.

Onderhandelingen met de fiscale administratie

Om een gerechtelijke procedure te vermijden, kan het nodig zijn om in overleg te treden met de bevoegde fiscale administratie. Dit kunnen de lokale controlediensten zijn, maar evengoed de bijzondere belastinginspectie (BBI), de fiscale bemiddelingsdienst of de Vlaamse Belastingdienst. Tijdens zo'n overleg kunnen de standpunten van zowel de fiscale administratie als jijzelf als belastingplichtige worden afgetoetst. Het doel van een onderhandeling is om een gezamenlijk standpunt overeen te komen en een oplossing te vinden waar beide partijen tevreden mee zijn.

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.