/

/

binnenkort ook btw bij tandarts en kinesist

Tax & Legal
27 juli 2021

door Griet Pelgrims en Els Van Eenhooge

Binnenkort ook btw bij tandarts en kinesist

Wie volgend jaar langsgaat bij de tandarts of kinesist, ziet mogelijk 21% btw op de prestatie aangerekend. De btw-vrijstelling wordt namelijk een pak strenger en zal zich enkel beperken tot therapeutische behandelingen. 

Binnenkort ook btw bij tandarts en kinesist

Vandaag zijn behandelingen bij uw arts, diëtist of tandarts vrijgesteld van btw. De enige uitzondering hierop is wanneer het gaat om esthetische behandelingen. Dat verandert vanaf 1 januari 2022 drastisch.

Therapeutisch doel

Enkel behandelingen met een therapeutisch doel zouden nog vrijgesteld worden van btw. Wat er precies bedoeld wordt met ‘therapeutisch doel’ is nog niet helemaal duidelijk. Een omzendbrief moet dit verder verduidelijken, al zal een heldere omschrijving niet zo eenvoudig zijn. Bovendien kunnen we ons afvragen wie het therapeutische doel van de behandeling effectief zal beoordelen.

Heel wat behandelingen worden vandaag zonder therapeutisch doel verricht. Patiënten hebben bijvoorbeeld een verklaring nodig om een bepaalde tegemoetkoming of levensverzekering aan te vragen of om een bepaalde sport te mogen uitoefenen. De kans bestaat dat deze behandelingen vanaf 1 januari 2022 met toepassing van 21% btw aangerekend zullen worden. Voor patiënten kan dit een serieuze impact hebben.

Ook voor paramedici

De regeling wordt vanaf 1 januari 2022 gelijkgesteld voor medici én paramedici. Het onderscheid voor de btw-vrijstelling zal ook hier afhangen van het doel van de behandeling. Heeft de behandeling met andere woorden een therapeutisch doel of niet? Daarnaast zal het wegvallen van de btw-vrijstelling mogelijk ook van toepassing zijn op kosten die niet rechtstreeks met de therapeutische behandeling te maken hebben.

Onze specialisten volgen de updates op de voet en informeren u van zodra er meer duidelijkheid is.