/

/

rsz lanceert compensatie voor rsz-bijdragen

Tax & Legal
27 november 2020

door Dries Torreele

RSZ lanceert compensatie voor RSZ-bijdragen

Om werkgevers uit de zwaar getroffen sectoren of sectoren die verplicht moesten sluiten als gevolg van de coronacrisis verder te ondersteunen, werkte de regering een compensatieregeling uit voor de RSZ-bijdragen van het derde kwartaal. De tegemoetkoming zal overeenstemmen met de verschuldigde patronale basisbijdragen en de patronale solidariteitsbijdrage voor studenten. Om die maatregel te ondersteunen, publiceerde de RSZ recent ook de onlinedienst ‘Check RSZ-compensatie’.

RSZ lanceert compensatie voor RSZ-bijdragen

Wie komt in aanmerking?

De premie zal worden toegekend aan ondernemingen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en aan ondernemingen die verplicht moesten sluiten op basis van de ministeriële besluiten van 18 oktober 2020 en 1 november 2020.

Met de onlinedienst ‘Check RSZ-compensatie’ kunnen werkgevers zelf nagaan of hun onderneming in aanmerking komt voor deze premie aan de hand van het KBO-nummer van de onderneming. Ondernemingen die een negatief antwoord krijgen maar toch in aanmerking menen te komen, kunnen bezwaar indienen via een webformulier.

Toekenning premie

De premie zal automatisch worden berekend door de RSZ en zal in twee fasen worden toegekend. In de loop van november zal de RSZ een voorlopige premie op basis van de aangiften van het eerste kwartaal 2020 berekenen. Het bedrag van die premie zal in de week van 23 november gecommuniceerd worden via de e-Box Ondernemingen en zal daarna gestort worden op de RSZ-rekening van de werkgever.

Als de aangiften voor het derde kwartaal definitief zijn, zal de RSZ de bijdrage voor dat kwartaal berekenen en vergelijken met het bedrag van de voorlopige premie. Indien het bedrag hoger is dan de voorlopige premie, zal het verschil worden toegekend. Indien de bijdrage voor het derde kwartaal lager is dan de voorlopige premie, zal de werkgever de voorlopige premie behouden.

Lage premies

Voor sommige werkgevers kan de premie zeer laag uitvallen of mogelijk zelfs nul euro bedragen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat een werkgever voor een aantal werknemers al een RSZ-vermindering heeft ontvangen die de RSZ-basisbijdragen volledig of gedeeltelijk compenseert. Het kan ook zijn dat dat de werkgever alleen maar werknemers in een flexi-job of interim-statuut tewerkstelt.

Bron: news.belgium

Deel dit artikel

Dries Torreele

Certified Tax Advisor dries.torreele@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.