/

/

einde van de kaasroute: dit zijn de gevolgen voor schenkingen van buitenlandse goederen

Tax & Legal
03 september 2020

door Stephanie Vanmarcke en Febe Louage

Einde van de kaasroute: dit zijn de gevolgen voor schenkingen van buitenlandse goederen

Vanaf 1 december 2020 moeten alle schenkingen van roerende goederen die voor een buitenlandse notaris worden verleden, verplicht geregistreerd worden in België. Het wetsvoorstel, dat op 7 juli door de Kamercommissie werd aangenomen, stelt daarmee een einde aan de populaire kaasroute.

Einde van de kaasroute: dit zijn de gevolgen voor schenkingen van buitenlandse goederen

De uitbreiding van de registratieplicht zal echter niet alleen voelbaar zijn voor de klassieke schenking van aandelen van een Belgische vennootschap via een Nederlandse notaris. Het wetsvoorstel viseert namelijk alle schenkingen door een Belgische inwoner die voor een buitenlandse notaris worden verleden. Ook schenkingen van buitenlandse roerende goederen die voor een buitenlandse notaris worden verleden, zullen vanaf 1 december dus in België geregistreerd moeten worden. Voorbeelden van buitenlandse roerende goederen zijn aandelen van een buitenlandse vennootschap of een jacht dat in het buitenland is aangemeerd.

Concreet kan dit betekenen dat u na 1 december zowel in België als in het buitenland belast wordt op bepaalde schenkingen. De schenkbelastingen of schenkingsrechten bedragen 3 procent in Vlaanderen en Brussel en 3,3 procent in Wallonië.

Heeft u roerende goederen in het buitenland en denkt u eraan om die in de nabije toekomst te schenken aan uw kinderen? Dan wacht u daar maar beter niet te lang mee. Onze specialisten bekijken graag welke impact het wetsvoorstel op uw persoonlijke situatie heeft.

Deel dit artikel

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Febe Louage

Manager International febe.louage@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.