/

/

hebt u uw vermogen na uw pensioen al gepland?

Family & Company
25 februari 2020

door Els Van Eenhooge en Eline Demeyere

Hebt u uw vermogen na uw pensioen al gepland?

Als ondernemer bent u dag in dag uit bezig met het reilen en zeilen van uw onderneming. Daarnaast bouwde u ook een bepaalde levensstandaard op. Maar heeft u zich al de vraag gesteld of u die ook na uw pensioen kunt behouden? Hebt u op dat moment voldoende vermogen opgebouwd? En kunt u uw (klein)kinderen nog dat extra duwtje in de rug geven?

Hebt u uw vermogen na uw pensioen al gepland?

Breng uw vermogen in kaart

Een antwoord geven op deze vragen begint met de opmaak van een gedetailleerd overzicht van uw volledige vermogen. In dit overzicht komen alle vermogensbestanddelen aan bod: onroerend goed, levensverzekeringen, beleggingen, etc. Daarnaast worden ook uw inkomsten en uw jaarlijks sparen in kaart gebracht. Dankzij deze oefening kunnen we samen een langetermijnplanning uitwerken die zorgt voor een optimaal opgebouwd vermogen, zowel voor uw eigen toekomst als voor die van de volgende generaties.

Houd rekening met de erfbelasting

Bij uw overlijden worden de erfgenamen geconfronteerd met successierechten of erfbelasting. Dat betekent dat een deel van uw vermogen aan de Vlaamse fiscus moet worden overhandigd. Onze specialisten kunnen de successiedruk voor u in kaart brengen. Zo kunnen we samen op zoek gaan naar de best mogelijke oplossingen om de erfbelastingdruk voor uw erfgenamen te verminderen. Daarnaast mogen ook de persoonlijke wensen en verlangens niet uit het oog worden verloren. Het is dan ook belangrijk om tijdens de successieplanning zowel uw persoonlijke financiële belangen als uw familiale belangen met de erfgenamen af te toetsen. Er is namelijk altijd nog een deel van uw vermogen dat u graag zelf wenst te behouden en een deel dat u over uw erfgenamen wenst te verdelen.

Wenst u zelf uw vermogen in kaart te brengen? Hebt u nood aan successieplanning? Onze specialisten werken samen met u een optimale planning uit die zowel op financieel, familiaal als op fiscaal vlak voor de nodige gemoedsrust kan zorgen. Contacteer ons via contact@vdl.be voor advies op maat.

Deel dit artikel

Els Van Eenhooge

Senior Manager Tax els.vaneenhooge@vdl.be

Eline Demeyere

Manager International eline.demeyere@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.