/

/

vanaf 1 januari 2020 meer financiële ademruimte voor starters

Tax & Legal
09 oktober 2019

door Els Van Eenhooge

Vanaf 1 januari 2020 meer financiële ademruimte voor starters

Jonge starters die een eigen onderneming willen oprichten, moeten vaak heel wat investeren. Als gevolg van deze investeringen, hebben ze recht op een btw-aftrek. Starters krijgen het btw-tegoed echter pas terug op het einde van de derde maand volgend op het kwartaal waarvoor zij een aangifte hebben ingediend. Het gevolg? Een fikse voorfinanciering. Nochtans beschikken veel starters vaak niet over de grote financiële middelen.

Vanaf 1 januari 2020 meer financiële ademruimte voor starters

Om hen wat meer financiële ademruimte te geven, zullen starters vanaf 1 januari 2020 hun btw-tegoed maandelijks kunnen terugvragen. En dat is voor heel wat startende ondernemers een gunstige maatregel. Ze betalen namelijk meer btw op hun uitgaven en investeringen dan ze zelf aanrekenen. Het btw-tegoed zal vanaf 2020 terugbetaald worden ten laatste de tweede maand die volgt op het tijdvak van de maandelijkse aangifte.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om het btw-tegoed maandelijks terug te kunnen vorderen, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden:

  • U bent een starter (eerste 24 maanden na de opstart van de activiteiten); 
  • U dient elektronische maandaangiftes in; 
  • Het btw-tegoed bedraagt minstens 245 euro;
  • U verzoekt de teruggave via een ‘uitdrukkelijke vermelding’ in de betrokken btw-aangifte. 

Voor starters die er toch voor kiezen om kwartaalaangiftes in te dienen, zal de administratie proberen de btw-teruggave te doen uiterlijk de tweede maand die volgt op het tijdvak van de kwartaalaangifte. Ook deze starters wil men dus een duwtje in de rug geven.

Meer weten?

Het aantal ondernemingen die onder de huidige wetgeving maandelijks het btw-tegoed kan terugvragen, is voorlopig nog beperkt. De nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat dat aantal vanaf 1 januari 2020 toeneemt. Wie van deze maatregel wil gebruikmaken, moet hier uitdrukkelijk voor opteren. 

Zelf starter en benieuwd of deze maatregel ook voor u van toepassing is? Neem dan contact op met één van onze specialisten via contact@vdl.be.