/

/

de zorgvolmacht: regel naast uw vermogen vanaf maart 2019 ook uw persoonlijke zorg

Tax & Legal
21 februari 2019

door Karlien Van Melkebeek en Mathieu Roelens

De zorgvolmacht: regel naast uw vermogen vanaf maart 2019 ook uw persoonlijke zorg

Een coma na een ongeval of een ingrijpende operatie, hersenschade als gevolg van een zware ziekte, een vergevorderde vorm van dementie,… De meeste mensen staan er liever niet bij stil dat het hen kan overkomen. Maar wat gebeurt er met uw vermogen als er niets is geregeld om deze impasse te overbruggen? Het opmaken van een zorgvolmacht biedt hiervoor een uitweg.

De zorgvolmacht: regel naast uw vermogen vanaf maart 2019 ook uw persoonlijke zorg

Zoals u ongetwijfeld in het nieuws al hebt vernomen, maken Belgen steeds meer zorgvolmachten op. Zo kunnen de nodige regelingen worden getroffen op het moment dat ze door hun gezondheidstoestand niet meer in staat zouden zijn om zelf hun vermogen te beheren.

Met een zorgvolmacht schrijft u – op het moment dat u nog wilsbekwaam bent – een soort van handleiding waarin wordt opgenomen hoe een persoon die u aanduidt voor u zal moeten ‘zorgen’ op het moment dat u daar zelf niet meer toe in staat bent. Die persoon zal in uw plaats bepaalde beslissingen nemen of bepaalde handelingen stellen.

Tot voor kort kon er enkel worden bepaald hoe men zou moeten beslissen over uw vermogen, en niet op het vlak van persoonsgebonden kwesties, zoals de beslissing om te verhuizen naar een rusthuis of voor medische beslissingen.

Vanaf 1 maart 2019 wordt het toepassingsgebied nu ook uitgebreid naar handelingen die betrekking hebben op de persoon, op voorwaarde dat die niet zijn ingeschreven in het kader van een bijzondere wet. Daardoor kan u in uw zorgvolmacht ook bepalen wie uw medische vertegenwoordiger zal zijn (uiteraard binnen de grenzen die de wet bepaalt) en medische beslissingen zou kunnen nemen over bijvoorbeeld de uitvoering van bepaalde behandelingen, operaties en ingrepen, of wie zal beslissen over uw eventuele overplaatsing naar een rusthuis, en dergelijke meer.

Hebt u verdere vragen over de voordelen van een dergelijke volmacht of hebt u begeleiding nodig bij de opmaak hiervan, aarzel niet om één van onze specialisten te contacteren via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Karlien Van Melkebeek

Senior Advisor International karlien.vanmelkebeek@vdl.be

Mathieu Roelens

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.