/

/

zo krijgt u zicht op uw pensioen

Risk Management
24 september 2021

door Willem De Bock

Zo krijgt u zicht op uw pensioen

Hebt u al een aantal jaren beroepsactiviteit op de teller staan? Dan is het vaak niet eenvoudig om na te gaan hoeveel pensioen u op het einde van de rit mag verwachten. Gelukkig kunt u op mypension.be een overzicht terugvinden van uw wettelijk pensioen én de pensioenkapitalen die u opbouwt. De gegevens kunnen ook als basis dienen om te berekenen welke fiscale mogelijkheden er nog zijn op het vlak van pensioenopbouw.

Zo krijgt u zicht op uw pensioen

Wettelijk pensioen

Op mypension.be vindt u gedetailleerde informatie terug over uw carrière en het wettelijk pensioen dat daarmee gepaard gaat. Er wordt een inschatting gemaakt van het wettelijk pensioen waarop u recht heeft. Daarbij wordt het onderscheid gemaakt tussen het pensioenbedrag wanneer u vervroegd met pensioen gaat en het pensioenbedrag wanneer u uw beroepsactiviteit tot de wettelijke pensioenleeftijd uitoefent

Tweede pijler

Naast het wettelijk pensioen vindt u op mypension.be ook de aanvullende pensioenen van de tweede pijler terug. Dat betekent dat u op het platform ook groepsverzekeringen van vorige werkgevers terugvindt, net zoals de overlijdensdekkingen die hieraan gekoppeld zijn. De reeds opgebouwde aanvullende pensioenen van de tweede pijler zijn een belangrijke parameter bij het berekenen van de zogenaamde 80%-regel. Dat is de fiscale regel die bepaalt hoeveel aanvullend pensioen u nog bijkomend kunt opbouwen in de IPT en welke aftrekbare premie u kunt storten. De stortingen in IPT blijven immers een belangrijk fiscaal voordeel genieten dat voor u interessant kan zijn

Derde pijler en dekkingen

De aanvullende pensioenen van de derde pijler, zoals het pensioensparen en langetermijnsparen, staan niet vermeld. Ook eventuele dekkingen bij arbeidsongeschiktheid vindt u niet terug op het platform.

Deel dit artikel

Willem De Bock

Account Manager willem.debock@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.