/

/

werken als gepensioneerd arts in een vaccinatiecentrum?

Accountancy
16 april 2021

door Griet Pelgrims en Griet Seynaeve

Werken als gepensioneerd arts in een vaccinatiecentrum?

Als gepensioneerd arts kan u zich engageren in de strijd tegen het coronavirus en meehelpen in een vaccinatiecentrum. U bent dan werkzaam onder het statuut van ofwel vrijwilliger (dagvergoeding), ofwel werknemer of zelfstandige. Gepensioneerden die meewerken tijdens de coronacrisis, mogen onbeperkt bijverdienen boven op hun pensioen voor zover ze worden ingeschakeld in de essentiële diensten in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Deze beroepsinkomsten tellen tijdelijk niet mee voor de cumulatieregels.

Werken als gepensioneerd arts in een vaccinatiecentrum?

Kiest u voor het statuut van zelfstandige?

 Dan moeten volgende zaken in orde gebracht worden:

  • opstarten eenmanszaak : inschrijving in de Kruispuntbank der Ondernemingen 
  • aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Heeft u nog een bestaande eenmanszaak of vennootschap, dan kan u via deze uw activiteit in het vaccinatiecentrum factureren.

Hoeveel sociale bijdragen moet ik betalen?

De sociale bijdragen voor een zelfstandig gepensioneerde bedragen 14,7%,  berekend op uw netto belastbaar inkomen. Dit is uw inkomen (excl. pensioen), min beroepskosten, min sociale bijdragen.

Indien u netto belastbaar inkomen lager is  dan 3.107 euro, dan betaalt u geen sociale bijdragen. Indien dit hoger is dan 3.107 euro, dan betaalt u 14,7 % vanaf eerste euro.

Deel dit artikel

Griet Pelgrims

Certified Tax Accountant griet.pelgrims@vdl.be

Griet Seynaeve

Account Manager griet.seynaeve@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.