/

/

brexit veerkrachtsubsidie verlicht de impact van de brexit

Subsidies
03 februari 2021

Brexit veerkrachtsubsidie verlicht de impact van de Brexit

Met het einde van de overgangsperiode op 31 december 2020, is de Brexit officieel een feit. Sinds 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk dus niet langer deel uit van de douane-unie of van de interne markt, wat onvermijdelijk gevolgen heeft voor de Vlaamse ondernemingen. Desondanks het handelsakkoord dat last-minute over de streep getrokken werd, verandert er heel wat en worden er beperkingen geplaatst op het vrije verkeer van goederen (o.a. door nieuwe douaneregels en -procedures).

Brexit Veerkrachtsubsidie

Het is dan ook geen wonder dat veel Vlaamse bedrijven zich strategisch wensen te heroriënteren. Zo denken er velen aan om:

  • nieuwe buitenlandse markten aan te boren;
  • het verloren UK-marktaandeel te compenseren door een nieuw product/ dienst uit te brengen;
  • een nieuw businessmodel te implementeren.

De implementatie hiervan is vaak evenwel niet zo eenvoudig. Bedrijven zien zich vaak genoodzaakt om hiervoor kennis in te winnen bij een externe dienstverlener. Net om de kost van dit extern advies te drukken heeft VLAIO de nieuwe ‘Brexit Veerkrachtsubsidie’ in het leven geroepen.

Hoeveel bedraagt de Veerkrachtpremie?

Hiermee kunnen kleine en middelgrote bedrijven 50% van de advieskosten van de externe dienstverlener als subsidie terugvorderen, met een maximumplafond van 25.000 euro. Daarnaast zijn ook de personeelskosten van interne medewerkers, die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van het project, voor 50% subsidiabel (opnieuw met een maximum van 25.000 euro). In totaal kan deze subsidie dus oplopen tot maximum 50.000 euro.

Aanvraag van de premie

Tot eind 2021 kan er doorlopend een aanvraagdossier ingediend worden. Toch is het geen slecht idee om er snel bij te zijn: de projectaanvragen worden immers beslist in volgorde van indiening, en tot de beschikbare middelen uitgeput zijn. Als de middelen dus vroeger dan 31 december 2021 uitgeput zijn, beschikt VLAIO over de mogelijkheid om deze oproep vroeger af te sluiten.

Onze subsidiespecialisten stellen alleszins graag met u uw dossier op en staan in voor de verdere begeleiding.