/

/

hoe succesvol ondernemen in een duurzame toekomst?

21 augustus 2020

Hoe succesvol ondernemen in een duurzame toekomst?

Hoe uw ecologische voetafdruk leidt tot een jaarlijkse, steeds vroegere Earth Overshoot Day en hoe kan u succesvol blijven ondernemen in een “one-planet economie”. We geven u enkele tips.

noah-buscher-x8ZStukS2PM-unsplash (1).jpg

Earth Overshoot day is de symbolische dag waarop alle grondstoffen op aarde opgebruikt zijn. De dag waarop we meer natuurlijke rijkdommen hebben verbruikt dan de aarde kan aanmaken. Wereldwijd valt deze dag dit jaar op 22 augustus, in België lag deze al op 5 april.

Voor uw onderneming betekent dit dat u vanaf 22 augustus door de voorraad grondstoffen zit en dat u vanaf deze dag op “krediet” moet draaien. Als we de economie op deze manier verder blijven onder druk zetten, komt ooit de dag waarop de aarde opgebruikt zal zijn. Dit zal grote gevolgen hebben voor de planeet, de samenleving én de economie. Want there is no business on a dead planet.

Ondertussen hebben we wereldwijd gemiddeld 1,6 keer de aarde nodig om alle grondstoffen te kunnen leveren. En wij, Belgen, hebben zelfs 3,84 (cijfers van 2016) keer de aarde nodig om aan de vraag van grondstoffen te kunnen voldoen. Dit betekent dat wij, met ons klein landje, in de top 10 staan, met de grootste ecologische voetafdruk. (Bron. Global Footprint Network)

Uit  bovenstaande afbeelding blijkt dat onze ecologische voetafdruk dit jaar is gekrompen door het covid-19-virus. Door deze pandemie zijn we met zijn allen gaan consuminderen. Echter was deze krimp geen bewuste keuze. Als we onze voetafdruk terug in balans willen brengen met de draagkracht van de aarde, zullen we structureel onze schouders moeten zetten onder een duurzame economie. Een economie waarbij we 100% circulair denken, de CO²-uitstoot zoveel mogelijk leren beperken, met zijn allen bewust gaan consuminderen en ons gaan toeleggen op het behoud en herstel van de biosfeer.

Als onderneming heeft u de keuze om te denken op lange termijn en de hulpbronnen van de aarde veilig te stellen. Hierdoor zal u uw kans vergroten om economisch succesvol en veerkrachtig te worden. Anders gezegd, een duurzame economie vergt een mental shift waarbij u als onderneming op een duurzame manier moet leren omgaan met de beschikbare grondstoffen en waarbij we het milieu zoveel mogelijk moeten proberen herstellen.

Een tweeledige strategie is noodzakelijk om uw concurrentievoordeel op de lange termijn te behalen waarbinnen u de balans vindt tussen Planet, People and Profit.

Help daarom mee de datum te verzetten met #movethedate, een initiatief van de Global Foodprint Network.

Dit doe je zo:

  1. Bekijk deze video over de ecologische voetafdruk.
  2. Bereken hier jouw  eigen ecologische voetafdruk en zie wanneer jouw Earth Overshoot Day valt.
  3. Probeer de volgende drie aanpassingen door te voeren voor #movethedate.
    1. Onthard een deel van uw bedrijfsterrein en plant wat extra bomen. Bomen zorgen voor extra zuurstof, capteren CO²2 en zorgen voor afkoeling tijdens de hete zomermaanden.
    2. Herbekijk uw mobiliteitsbeleid. Uw werknemers hebben er baat bij om wat meer met de fiets naar het werk te komen. Het draagt bij tot een betere ontwikkeling van de mens.
    3. Verander van energieleverancier.  Vergelijk hier de verschillende leveranciers.

Onder de indruk van dit artikel en wil je als bewuste ondernemer starten met duurzaam ondernemen of wens je meer te weten over hoe uw bedrijf klaar te stomen voor een “one-planet economie”, contacteer dan een van onze specialisten via contact@vdl.be.  To be sustainable is a choice!

Deel dit artikel

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.