/

/

hoe trotseert uw (tele)werker een hittegolf?

COVID-19
05 augustus 2020

Hoe trotseert uw (tele)werker een hittegolf?

De komende dagen stevenen we af op de eerste hittegolf van het jaar. Een fenomeen dat jaarlijks terugkomt, waarbij de hittegolven steeds langer en intenser worden. Door de coronacrisis zijn heel wat werknemers genoodzaakt om thuis te werken. Daarbij heeft niet iedereen het geluk een airco in huis te hebben. Ook uw bedrijfspand kan u beter bestand maken tegen dit soort extreme weersomstandigheden. Want ook niet-telewerkers kreunen onder de hitte. We geven u enkele tips om het hoofd koel te houden.

Hoe trotseert uw (tele)werker een hittegolf?

Telewerken tijdens een hittegolf

Wat is een hittegolf? Het KMI spreekt van een landelijke hittegolf wanneer de maxima in Ukkel gedurende minstens 5 opeenvolgende dagen tenminste 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen tenminste 30 graden gehaald wordt. De volgende dagen gaan we zelfs een superhittegolf tegemoet met temperaturen tot boven de 35 graden. Hoe vindt u nu verkoeling op uw telewerkplek?

Hou de warmte buiten en zoek de koelte op

Geef warmte geen kans om binnen te komen. Begin vandaag al en sluit overdag gordijnen, rolluiken en ventilatieroosters. Wanneer het ’s nachts en ‘s morgens terug koeler is, zet je alles weer open om te ventileren. Zoek het koelste plekje in huis om te werken en omring je met planten. Vergeet niet na gebruik alle elektronica uit te schakelen en alle stekkers uit de stopcontacten te halen.

Kleed je luchtig

Hou je kledij luchtig en loop zoveel mogelijk op blote voeten.

Water, water, water

Drink meer water (op kamertemperatuur) dan gemiddeld en neem lichte, waterrijke maaltijden. Kies als tussendoortje een stuk vers fruit. Let op met ijskoude drankjes, dit heeft een omgekeerd effect.

Verkoel je lichaam

Verkoel je hartslagpunten: leg een natte handdoek in je nek, op je polsen of achterkant van je knieën. Neem een warme-koude douche voor het slapengaan. Heb je een ventilator? Plaats er dan een natte handdoek of een bevroren fles water voor.

Pas je werktijden aan

Start wat vroeger in de morgen en neem een langere middagpauze. Werk dan ‘s avonds weer wat langer door. Opdrachten die veel concentratievermogen vergen, plan je best in de vroege morgen en routinetaken werk je best in de namiddag af.

Bedrijven die investeren in rationeel energiegebruik of groene energie, kunnen subsidies, premies, steun of advies krijgen van verschillende instanties. Julie Vandenbulcke , Vandelanotte

Uw bedrijfspand klimaatproof maken

De frequentere en intensere hittegolven zijn een gevolg van de klimaatsverandering en zullen in de toekomst alleen maar extremer worden. Hiermee gaan drogere zomers en nattere winters gepaard. Hoe zorg je ervoor dat uw bedrijfspand beter bestand is tegen deze weersfenomenen en hoe gebruik je ze in uw voordeel.

Pas je bedrijf aan

Een goed geïsoleerd bedrijfspand houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Zorg voor een goede buitenafsluiting van de ramen op het zuiden. Installeer screens, rolluiken of zonneschermen. Een afsluiting van buitenaf is beter dan bijvoorbeeld gordijnen. 

Plaats een mooie loofboom voor grote raampartijen. In de zomer geeft dit schaduw, terwijl een loofboom zijn bladeren verliest in de winter en dan wel de aangename winterzon doorlaat. Verder dragen groendaken ook bij tot verkoeling. Deze vangen bovendien regenwater op die u nadien kan gebruiken in uw bedrijfshouden. En wist u trouwens dat een warmtepomp ook kan koelen?

Minder verharding, meer groen

Vermijd zoveel mogelijk verharding rondom uw bedrijfspand en voorzie meer groen. Het haalt niet alleen de temperatuur naar beneden, maar zorgt er voor dat het hemelwater in de grond terecht kan in plaats van in de riool, zo kan het grondwaterpeil terug stijgen in plaats van zakken. En een groenere omgeving oogt altijd mooier dan grijs beton.

Zonnepanelen

De evidentie. Veel zon levert veel gratis energie op. No more words needed.

Wenst u uw bedrijf klimaatrobuuster te maken? Neem dan contact op met één van onze specialisteten via contact@vdl.be. Bedrijven die investeren in rationeel energiegebruik of groene energie, kunnen immers subsidies, premies, steun of advies krijgen van verschillende instanties.

Deel dit artikel

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.