/

/

verlenging looptijd hinderpremie en aanvullende compensatiepremie

Tax & Legal
15 juni 2020

door Veerle Cool

Verlenging looptijd hinderpremie en aanvullende compensatiepremie

Deze week besliste de Vlaamse Regering om de looptijd van de coronahinderpremie voor ondernemers die de sluiting van hun locatie verplicht nog even moeten aanhouden, te verlengen. Daarnaast komt er een aanvullende compensatiepremie voor ondernemers die een groot omzetverlies lijden.

Verlenging looptijd hinderpremie en aanvullende compensatiepremie

Doorlopen van corona hinderpremie na 12 juni

De Vlaamse Regering heeft beslist dat de looptijd van de de coronahinderpremie wordt verlengd voor wie verplicht gesloten dient te blijven. Deze premie liet normaal ten einde op 12 juni. 

Dit betekent dat de dagpremie van 160 euro per extra sluitingsdag voor deze groep van ondernemers nog even verder blijft lopen. Concreet is dit van toepassing op:

 • wellnesscentra en sauna ‘s
 • discotheken
 • zwembaden
 • pretparken en binnenspeeltuinen
 • bioscopen
 • foorkramers
 • marktkramers die door een beperking van 50 kramen per markt niet kunnen opstarten.

De premie wordt toegekend tot het moment waarop de fysieke locatie, volgens de beslissing van de Veiligheidsraad, terug kan opengaan.

Hoe vraag ik een verlenging van de coronahinderpremie aan?

 • Voor wie verplicht gesloten dient te blijven, lopen de dagpremies automatisch verder
 • Voor marktkramers worden de dagpremies automatisch toegekend t.e.m. 17/05. Vanaf deze datum kunnen marktkramers enkel nog aanspraak maken op een dagpremie mits zij aan de hand van een attest (afgeleverd door het lokaal bestuur) kunnen aantonen dat zij bij beslissing van het lokaal bestuur nog niet terug aan de slag kunnen. 

Aanvullende compensatiepremie voor groot omzetverlies

Aanvullend op de compensatiepremie van 3.000 euro voor een omzetverlies van minstens 60% in de periode van midden maart tot eind april, voorziet de Vlaamse Regering nu ook in een aanvullende corona compensatiepremie van 2.000 euro voor die ondernemingen die de impact van de coronamaatregelen op hun omzet zien aanhouden.

Zowel ondernemingen die al in aanmerking kwamen voor een eerste compensatiepremie als ondernemingen die eerder beroep deden op de hinderpremie, kunnen hier aanspraak op maken. Dit op voorwaarde dat er een omzet verlies is van minstens 60% in een duidelijk omlijnde periode:

 • Voor wie eerder in aanmerking kwam voor de corona hinderpremie gaat het om een periode van 1 maand vanaf de heropening ten opzichte van een gelijkaardige referentieperiode vorig jaar:
  • voor winkels: periode van 11 mei tot 11 juni
  • voor horeca: periode van 8 juni tot 8 juli
 • Voor wie wel kon open blijven en eventueel eerder reeds een compensatiepremie aanvroeg, gaan we er voorlopig van uit dat de referentieperiode volgt op die van de vorige compensatiepremie en wellicht van 01/05 t.e.m. 30/05 zal lopen. Officieel is deze periode echter nog niet bekendgemaakt.

Hoe vraag ik een aanvullende compensatiepremie aan?

Aanvragen kan momenteel nog niet. VLAIO is reeds bezig met de uitwerking van de aanvraagprocedure.

Deel dit artikel

Veerle Cool

Senior Manager HR Solutions veerle.cool@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.