/

/

4 tips voor een veilige heropstart na corona

Risk Management
24 september 2020

door Stijn Moreau en Anneleen Wydooghe

4 tips voor een veilige heropstart na corona

Heel wat bedrijven hebben de voorbije maanden hun activiteiten terug opgestart. Maar zo’n heropstart is niet altijd evident. De vele maatregelen en steeds wijzigende wetgeving zorgen ervoor dat u door de bomen vaak het bos niet meer ziet. En dan kan een controle u wel eens duur komen te staan. Nu steeds meer bedrijven een inspecteur over de vloer krijgen, bent u maar beter goed voorbereid.

Uw bedrijf heropstarten na corona: zo pakt u het aan

Maak een risicoanalyse op

Begin met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over alle aanwezige risico’s die verband houden met Covid-19. Dat kan aan de hand van een risicoanalyse of een checklist. Controleer bijvoorbeeld alle in- en uitgangen, breng deuren die handmatig geopend moeten worden in kaart en denk aan sanitaire voorzieningen. Pas daarna kunt u van start gaan met een concreet actieplan.

Zorg voor een duidelijke planning

Op basis van de resultaten van de risicoanalyse kunt u het plan van aanpak opmaken. Hou hierbij rekening met de richtlijnen vanuit de overheid en de sector om de veiligheid van uw medewerkers en klanten te garanderen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het uitwerken van een circulatieplan om social distancing te garanderen, het gebruik van de refter, het plaatsen van schermen of het voorzien van beschermingsmiddelen waar nodig.

Hanteer een professionele en praktijkgerichte uitvoering

Omdat elk bedrijf een andere activiteit beoefent en dus ook andere risico’s kent, zal het heropstartplan per bedrijf verschillend zijn. Het is daarom belangrijk om dit grondig voor te bereiden en tijdig van start te gaan zodat u de nodige maatregelen kan omzetten in de praktijk en kan bijsturen waar nodig. Op deze manier kan u uw personeel en klanten garanderen dat zij in een veilige omgeving terechtkomen en vermijdt u sancties bij een mogelijke controle.

Download onze gratis whitepaper

De maatregelen die verbonden zijn aan de heropstart zijn omvangrijk en niet altijd even evident. Daarom bundelde ons team van preventieadviseurs en fiscale en sociale specialisten de belangrijkste stappen, richtlijnen, tips en instructies voor een veilige heropstart in een handige whitepaper. Zo garandeert u niet alleen uw personeel, maar ook uw klanten een veilige omgeving én vermijdt u sancties. Wie de inspectiedienst over de vloer krijgt en niet aan de coronamaatregelen voldoet, kan namelijk een fikse boete oplopen of moet de activiteiten volledig stilleggen. Nog geen actieplan? Download vandaag nog onze whitepaper!

Deel dit artikel

Stijn Moreau

Team Manager Risk Management stijn.moreau@vdl.be

Anneleen Wydooghe

Team Manager Sustainability anneleen.wydooghe@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.