/

/

bijkomende steunmaatregelen voor waalse ondernemingen

Tax & Legal
28 april 2020

door Febe Louage en Stephanie Vanmarcke

Bijkomende steunmaatregelen voor Waalse ondernemingen

Omdat heel wat Waalse ondernemingen niet in aanmerking komen voor de huidige Waalse Covid-19-premie van 5.000 euro, voorziet de Waalse regering nu in een extra budget van 285 miljoen euro om Waalse ondernemers en zelfstandigen te ondersteunen. Concreet zal het bedrag gebruikt worden voor de financiering van drie maatregelen.

Bijkomende steunmaatregelen voor Waalse ondernemingen

Een groot deel van de Waalse ondernemers kon geen beroep doen op eerste steunmaatregelen van de Waalse overheid in het kader van de coronacrisis. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de regering nu opnieuw 285 miljoen euro vrijgemaakt om de ondernemers, die eerst niet aan aanmerking kwamen, nu toch te ondersteunen. Het budget zal aangewend worden voor de uitbreiding van eerdere maatregelen, de compensatiepremie en de Ricochet-lening.

Uitbreiding toepassingsgebied premie van 5.000 euro

Zelfstandigen en kleine ondernemingen die naar aanleiding van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad gesloten zijn of hun activiteit volledig moesten stopzetten, komen nu ook in aanmerking voor de premie van 5.000 euro. Het toepassingsgebied werd uitgebreid met volgende sectoren:

  • Handel en reparatie van auto’s en motorfietsen
  • Kunst, shows en recreatieve activiteiten (zoals sportaccommodaties, sportactiviteiten, ontspanningsactiviteiten, … )
  • Bemiddeling bij de aankoop, verkoop en verhuur van onroerend goed
  • Bioscopen  

Compensatiepremie van 2.500 euro

Zelfstandigen en kleine ondernemingen die hun activiteiten in april en maart aanzienlijk zagen krimpen, zullen in bepaalde gevallen kunnen genieten van een premie van 2.500 euro. Momenteel is het nog wachten op meer duidelijkheid met betrekking tot de toepassingsvoorwaarden. De nieuwe premie kan ook nog niet worden aangevraagd. 

Ricochet-lening 

Zelfstandigen en kmo’s die cashflow-problemen ondervinden, kunnen een bijkomende lening aanvragen. De Ricochet-lening is een lening van maximaal 45.000 euro en is een combinatie van:

  • een lening met een garantie van SOWALFIN van maximaal 75 procent op een banklening van maximaal 30.000 euro, en;
  • een achtergestelde lening van SOWALFIN van maximaal 15.000 euro tegen een tarief van nul procent.

De Ricochet-lening moet via de bank worden aangevraagd.

Hebt u vragen over de bijkomende steunmaatregelen in Wallonië? Neem dan contact op met uw accountmanager of met een van onze specialisten via corona@vdl.be.

Deel dit artikel

Febe Louage

Senior Advisor International febe.louage@vdl.be

Stephanie Vanmarcke

Team Manager International stephanie.vanmarcke@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.