/

/

een vakantiewoning in spanje? hiermee houdt u maar beter rekening.

Tax & Legal
24 januari 2018

door Febe Louage en Hannelore Durieu

Een vakantiewoning in Spanje? Hiermee houdt u maar beter rekening.

Een vakantiewoning in Spanje? Hiermee houdt u maar beter rekening.

Heel wat Belgen dromen van een tweede verblijf onder de Spaanse zon. Maar weet u ook waarmee u zoal rekening moet houden? 

Bij de aankoop van een Spaanse vakantiewoning zijn de juridische formaliteiten van groot belang. Zo speelt een vastgoedadvocaat een belangrijke rol in het juridische aankoopproces en kan het inschakelen ervan onaangename verrassingen achteraf vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over de fiscale optimalisatiemogelijkheden. Afhankelijk van uw situatie kan het bijvoorbeeld voordelig zijn om de woning al dan niet gesplitst of via een vennootschap aan te kopen.

Toch biedt niet enkel de manier waarop het onroerend goed wordt aangekocht optimalisatiemogelijkheden, ook de ligging van het onroerend goed kan een rol spelen. Spanje bestaat namelijk uit zeventien autonome regio's die elk een eigen fiscaal beleid voeren. Hierdoor bestaan er grote regionale verschillen op vlak van registratierechten, vermogensbelasting en erf- en schenkbelasting.

Deze regionale verschillen zouden uw keuze dus wel eens kunnen beïnvloeden. Stel, u heeft een prachtige villa in het rustige, authentieke Extremadura op het oog maar u kunt het schattige appartementje in het bruisende Madrid niet uit uw hoofd krijgen. Kan het feit dat er in Madrid een volledige vrijstelling van de vermogensbelasting bestaat een doorslaggevend argument zijn?

Overweegt u de aankoop van een onroerend goed in Spanje en zou u graag nagaan welke optimalisatiemogelijkheden er bestaan? Neem dan contact op met een van onze specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Febe Louage

Manager International febe.louage@vdl.be

Hannelore Durieu

Partner International Tax - Certified Tax Advisor hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Nieuws en inzichten

Lees onze laatste inzichten en nieuwsberichten om op de hoogte te blijven van veranderingen in jouw sector.