/

/

meltdown en spectre: dit is wat u moet weten

GDPR & Cybersecurity
05 januari 2018

Meltdown en Spectre: dit is wat u moet weten

Meltdown en Spectre: dit is wat u moet weten

De voorbije dagen was er reeds heel wat te doen rond Meltdown en Spectre. Deze twee veiligheidslekken kunnen zowat elke bestaande computer in het hart, of beter gezegd, in de processor treffen. Daardoor is bijna elk modern toestel met een microprocessor vandaag vatbaar voor een hackersaanval. Maar wat betekent dat nu precies en wat kunt u er zelf aan doen? Wij namen het voor u onder de loep.

Wat is het precies?


Beveiligingsonderzoekers maakten de voorbije dagen de details bekend van de kwetsbaarheden in moderne processors. Via de zogenaamde Spectre- en Meltdown-aanvallen wordt toegang gegeven tot gevoelige gegevens in het geheugen van systemen. Door die kwetsbaarheden is het mogelijk om een deel van het geheugen uit te lezen, waardoor hackers vrij spel krijgen tot onder meer wachtwoorden en privésleutels.

Welke toestellen zijn kwetsbaar?


Elke pc, laptop, processor of smartphone die de afgelopen twintig jaar gebruik maakte van Intel-processoren is kwetsbaar voor hackers. Maar ook systemen op AMD- en ARM-chips zijn in bepaalde gevallen te misbruiken.

Wat kan ik zelf doen?


Het is aangeraden om uw besturingssysteem op al uw pc's, laptops , servers en smartphones up te daten. Heel wat chipproducenten werkten de voorbije weken al samen aan een duidelijke oplossing. Belangrijk is echter om uw beveiliging zo up-to-date mogelijk te houden.

Heeft u vragen of wenst u bijkomende ondersteuning, neem dan contact op met een van onze specialisten via cyber@vdl.be.