/

/

waarom u best nu nog een backservice in uw ipt overweegt

30 november 2017

door Willem De Bock en Nico Callewaert

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt

Waarom u best nu nog een backservice in uw IPT overweegt

Dankzij het Zomerakkoord kan u vanaf volgend jaar genieten van een lagere vennootschapsbelasting. Onder invloed van een aantal andere verwachte maatregelen valt een inhaalbijdrage of backservice in uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) of groepsverzekering in 2017 dan ook zeker te overwegen. We zetten de belangrijkste redenen voor u op een rij.

Verlaagd vennootschapstarief

Het basistarief in de vennootschapsbelasting zakt volgend jaar van 33,99 procent naar 29,58 procent. Voor kmo's zal het tarief onder voorwaarden zakken naar 20,4 procent op de eerste 100.000 euro. Dit betekent dat de storting van een backservice dit jaar een hogere belastingbesparing oplevert dan de komende jaren.

Verdubbeling Wijninckx-bijdrage

Op hoge stortingen in de IPT is een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage verschuldigd. Deze zogenaamde Wijninckx-bijdrage wordt geheven op het deel van de stortingen dat bovenop een eerste schijf van 30.000 euro (geïndexeerd) gestort wordt. De regering wenst deze bijdrage, die vandaag 1,5 procent bedraagt, te verdubbelen naar 3 procent en dat vanaf volgend jaar. De precieze ingangsdatum van deze maatregel ligt op dit moment nog niet vast. Wij volgen dit verder voor u op.

Mogelijke hervorming 80%-regel

De regering-Michel wil vanaf 2019 de 80%-grens verscherpen zodat er niet langer gerekend kan worden met de laatste brutojaarbezoldiging, maar met een gemiddelde van een aantal jaren. Om welke referentieperiode het dan zou gaan, is nog niet gekend. Deze maatregel kan resulteren in een lager resultaat van de 80%-grens. Hierdoor kan een lagere aftrekbare premie mogelijk kan zijn.

Wenst u meer informatie omtrent dit topic, neem dan contact op met uw accountmanager of een van onze specialisten via risk@vdl.be.

Deel dit artikel

Willem De Bock

Business Manager Risk Management willem.debock@vdl.be

Nico Callewaert

Director Special Services nico.callewaert@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.