/

/

schenking delen maatschap met voorbehoud vruchtgebruik: nederlandse route alsnog kort open

08 mei 2017

door Mathieu Roelens en Carolien Christiaens

Schenking delen maatschap met voorbehoud vruchtgebruik: Nederlandse route alsnog kort open

Schenking delen maatschap met voorbehoud vruchtgebruik

Ondertussen nét iets meer dan een jaar geleden waren juristen en fiscalisten overal in Vlaanderen druk in de weer naar aanleiding van een nieuw standpunt van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel).

De populaire techniek waarbij roerende goederen met voorbehoud van vruchtgebruik via een Nederlandse notaris geschonken werden, en dat zonder het betalen van schenkbelasting, werd geviseerd.

Vanaf 1 juni 2016 zou de zogenaamde kaasroute niet veel meer opleveren. Bij overlijden van de vruchtgebruiker zou de blote eigenaar, waar het gedeelte vruchtgebruik automatisch terechtkomt, erfbelasting betalen alsof er nooit een schenking had plaatsgevonden.
Waar vorig jaar de bijkomende focus op 'effecten en geldbeleggingen' kwam te liggen, probeert Vlabel met een nieuwe toevoeging van 27 april 2017 meer duidelijkheid te brengen over de situatie van de maatschap. Die bijkomende uitleg bevat een aantal verschillende elementen die we graag individueel met u bespreken voor wat betreft uw dossier.

Ondertussen is het echter van groot belang dat we u zoveel mogelijk informeren over die 'Kaasroute'. Na contact met Vlabel werd ons bevestigd dat het nieuwe luik in haar standpunt inderdaad met zich meebrengt dat de Nederlandse route nog gedurende de maand mei 2017 een uitweg biedt voor wie:

  • delen van de maatschap wenst te schenken;
  • met voorbehoud van vruchtgebruik;
  • in Nederland en dus zonder schenkbelasting te betalen in België.

Het voorbehoud van vruchtgebruik maakt dat u wel degelijk nog vruchten kunt dragen van wat er in de maatschap zit en dat u de maatschap verder kan blijven sturen. Bij uw overlijden komt het gedeelte vruchtgebruik automatisch terecht bij de blote eigenaar, die op die manier (indien het overlijden niet binnen de drie jaar na de schenking gebeurt) zowel schenk- als erfbelasting vermeden ziet. Er bestaan evenwel ook nog andere technieken.

Wie vandaag aan schenken denkt, klopt met deze plannen over zijn of haar burgerlijke maatschap best zo snel mogelijk aan bij de Tax & Legal-afdeling van Vandelanotte, die u zal begeleiden naar een fiscaalvriendelijke planning, of zelfs een belastingvrije schenking.

Deel dit artikel

Mathieu Roelens

Team Manager Legal mathieu.roelens@vdl.be

Carolien Christiaens

Senior Manager Legal carolien.christiaens@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.