/

/

5 faq's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in belgië (4)

03 april 2017

door Dries Torreele en Hannelore Durieu

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)

5 FAQ's over btw: als buitenlandse onderneming handelingen verrichten in België (4)

Vandelanotte International wordt door heel wat buitenlandse ondernemingen gecontacteerd wanneer zij voor het eerst handelingen verrichten in België en hierdoor in aanraking komen met de Belgische btw. Het valt op dat heel wat ondernemingen met dezelfde vragen zitten. Via deze korte nieuwsreeks geven wij u graag antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

Deze week: telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten.

Vraag: Als buitenlandse onderneming bieden wij Belgische particulieren elektronische diensten aan via de cloud en via softwaredownloads. Aan welke btw-verplichtingen moeten wij voldoen?
Antwoord: Wanneer een buitenlandse onderneming elektronische diensten levert aan een Belgische particulier, dan is de plaats van de dienst in België gelegen. Het gevolg hiervan is dat er Belgische btw verschuldigd is op het transactiebedrag. Het btw-bedrag moet vervolgens doorgestort worden naar de Belgische btw-administratie.

Vraag: Hoe moeten wij deze btw als buitenlandse onderneming betalen? Moeten wij ons registreren in België en periodieke aangiften indienen of zijn er andere mogelijkheden? Moeten wij ons registreren in alle landen van de EU wanneer wij de diensten over de gehele EU willen aanbieden?
Antwoord: Om te vermijden dat u zich als buitenlandse onderneming in alle EU-landen moet registreren, kan gebruik gemaakt worden van het zogeheten Mini One Stop Shop (MOSS) systeem. Het volstaat dan om een registratie te verrichten in één land (bv. België). Vervolgens kunt u in België één elektronische btw-aangifte indienen per trimester. Hierin worden alle handelingen in alle EU-lidstaten aangeven. Bovendien hoeft u slechts één betaling te verrichten voor alle diensten in de EU. Deze bedragen worden dan verdeeld over de verschillende EU-lidstaten.

Vandelanotte International heeft een team van mensen gespecialiseerd in VAT compliance en advisering. Wenst u meer informatie over dit topic of over andere btw-issues? Neem dan contact op met één van onze btw-specialisten via contact@vdl.be.

Deel dit artikel

Dries Torreele

Senior Manager Tax dries.torreele@vdl.be

Hannelore Durieu

Accountmanager International hannelore.durieu@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.