/

/

schenken van vastgoed was nog nooit zo goedkoop

08 december 2021

door Carolien Christiaens en Mathieu Roelens

Schenken van vastgoed was nog nooit zo goedkoop

De afgelopen jaren werd in Vlaanderen heel wat vastgoed geschonken. Sinds enkele jaren geldt in Vlaanderen namelijk een verlaagde schenkbelasting voor onroerende goederen, waardoor het een stuk voordeliger is geworden om vastgoed te schenken.

Schenken van vastgoed was nog nooit zo goedkoop

Gezien de tarieven voor schenking vroeger dicht in de buurt kwamen van de tarieven voor erfbelasting, werd er slechts weinig bij leven geschonken. Als gevolg waren erfgenamen daarom vaak genoodzaakt om onroerende goederen te verkopen, teneinde de successierechten te betalen. Het tarief kon oplopen tot maar liefst 80%. Daar is nu verandering in gekomen.

De tarieven zijn afhankelijk van de waarde van het goed en de verhouding tussen schenker en begiftigde. Voor schenkingen tussen ouders, (klein)kinderen en partners kan een 1ste schijf van 150.000 EUR geschonken worden aan 3%. Dit wordt steeds bekeken per begiftigde en per schenker. Een voorbeeld verduidelijkt dit. Stel dat man en vrouw samen een onroerend goed van 600.000 EUR gekocht hebben en dit wensen te schenken aan hun twee kinderen. Beiden schenken dan elk 150.000 EUR aan elk van hun kinderen, dit telkens aan 3%.

Daarnaast is er ook een vermindering op bovenstaande tarieven mogelijk. Hierbij is het van belang dat het goed zich in het Vlaamse Gewest bevindt. De vermindering is mogelijk wanneer een energiebesparende renovatie wordt uitgevoerd (zoals de installatie van een warmtepomp) of wanneer voor het goed een huurovereenkomst van minstens 9 jaar wordt afgesloten. Pas na het vervullen van de voorwaarden kan de vermindering bekomen worden, eerst dient echter het basistarief betaald te worden.

Graag gaan wij voor u na of een schenking van vastgoed interessant kan zijn. We kaderen dit tevens in een ruimer geheel en bekijken waar we uw vermogen kunnen optimaliseren. Contacteer ons vrijblijvend via onderstaande contactgegevens.

Deel dit artikel

Carolien Christiaens

Senior Manager Legal carolien.christiaens@vdl.be

Mathieu Roelens

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.