/

/

verplichting opleidingsdagen: hoe haalt u hier het meeste uit als werkgever?

HR Oplossingen
16 maart 2023

door Tom Deloose

Verplichting opleidingsdagen: hoe haalt u hier het meeste uit als werkgever?

Een vaak terugkomend gesprek op onze Vandelanotte-feestjes (vroeg in de avond), veel - vaak ongenuanceerde - LinkedIn posts, scherpe tweets van ‘influencende’ economici: ‘Is er een correlatie tussen de inspanningen van HR-afdelingen om een onderneming HR-matig georganiseerd te krijgen en de financiële resultaten? En indien dit verband er is, welke HR-indicatoren hebben de sterkste invloed op de financiële prestaties van een onderneming, bottom line?

Verplichting opleidingsdagen: hoe haalt u hier het meeste uit als werkgever?

Wat wijst onderzoek uit?

Het onderzoeksbureau McKinsey publiceerde hier recent een uitgebreide, op reële cijfers gebaseerde, studie over. Deze bevestigde onze vermoedens: pure externe motivatie door middel van steeds maar hogere verloning zal finaal weinig uitmaken. Faire verloning wel uiteraard, maar vooral in combinatie met transparante mogelijkheden tot interne mobiliteit en opleiding. Deze zaken geven een onderneming zuurstof, maken ze weerbaar, flexibel en zorgen voor minder personeelsverloop.  En dit levert u als onderneming finaal het meest op, ook in uw cijfers.

In de McKinsey-studie werden 4 types ondernemingen met elkaar vergeleken:

  • Bedrijven enkel gedreven door financiële targets
  • Bedrijven gedreven door financiële én HR targets
  • Bedrijven meer bezorgd om HR dan om finance
  • Gemiddelde ondernemingen

We vatten de boeiende resultaten van deze studie graag samen in onderstaande grafiek:

HR en finance: toch geen zo’n onmogelijk huwelijk

Bedrijven die inzetten op zowel financiële performance als op een sterk HR-beleid (met veel aandacht voor interne mobiliteit en opleiding) scoren zowel op gebied van finance (winst en ROI), retentie (interne mobiliteit en personeelsverloop) als veerkracht (outperformance en groei in COVID19-omstandigheden) duidelijk beter dan eenzijdig georiënteerde organisaties.

Eindconclusie?

Het hoeft u dus ook niet te verwonderen dat door de recente arbeidsdeal Belgische ondernemingen met meer dan 20 werknemers vanaf 1 januari 2023 verplicht zijn een opleidingsplan op te stellen en 4 dagen verplichte opleiding per medewerker te organiseren. Op die manier wil men ondernemers stimuleren om die brede kijk op financiële KPI’s en HR-topics levendig te houden en evenwichtig in te zetten op beide. De opleidingsplannen moesten neergelegd zijn tegen 31 maart. Nog niet gedaan? Geen zorgen.  Er is nog geen officieel KB rond de controle van de opleidingsplannen, dus opmaken kan nog steeds. Bovendien: beter een opleidingsplan op 30 april dan helemaal geen opleidingsplan.  

Meer info? Contacteer dan één van onze experten via onderstaand contactkader.