/

/

toekomstige accountants gezocht!

Accountancy & Audit
14 februari 2023

Toekomstige accountants gezocht!

Het tekort aan accountants in Vlaanderen was nog nooit zo nijpend. De VDAB ontving vorig jaar maar liefst 4.365 vacatures… voor maandelijks gemiddeld 664 potentiële kandidaten. Acht accounting- en consultingbedrijven in ons land sloegen daarom de handen in elkaar en lanceren vanaf vandaag de grootschalige campagne ‘Accountants Van Morgen’. Die moet niet alleen het potentieel van de job schetsen, maar ook de instroom verhogen van studenten die voor accountancy kiezen. Zeven Vlaamse hogescholen en het volwassenonderwijs zetten alvast mee hun schouders onder het initiatief.

Toekomstige accountants gezocht!

Sigourney Bertjens (Van Havermaet), Bart Nelissen (SBB), Yolande Kuppens (VGD), Robin Raes (Vandelanotte), Sandra Debra (Baker Tilly), Birgit Heymans (Moore), Emily Deroo (Decupere & Partners) en Mieke Loncke (BDO)

Knelpuntberoep bij uitstek

De cijfers liegen er niet om: het beroep van boekhouder-accountant is sinds 2019 een knelpuntberoep en de arbeidsmarkt in accounting blijft onder druk staan. Zo is er voor elke openstaande vacature vandaag maar één werkzoekende accountant beschikbaar, vergeleken met nog bijna 5 accountants per vacature vijf jaar geleden (bekijk alle cijfers hier).

De VDAB-cijfers laten een duidelijke evolutie zien met een steeds grotere vraag naar accountants (4.365 ontvangen vacatures in december 2022 vs. 1.476 in december 2018) en een steeds kleiner aanbod aan financiële profielen (maandelijks gemiddeld 664 werkzoekenden in december 2022 vs. 917 in december 2018). Ook bij de acht bedrijven die de campagne lanceren, raken zo’n 300 vacatures maar niet ingevuld. Vooral kmo’s dreigen de dupe te worden van de schaarste aan financiële profielen, waardoor ze hun goed financieel bestuur op termijn mogelijk in het gedrang zien komen.

Bovendien kiezen steeds minder jongeren ervoor om accountancy te studeren – sinds 2020 daalde de instroom met 20% bij de hogescholen in Vlaanderen. Die beperkte instroom zal het acuut tekort aan financiële profielen op de arbeidsmarkt alleen maar vergroten, zeker als je weet dat de businesssector in België de volgende jaren zo’n 40.000 nieuwe jobs wil creëren.

Vooral kmo’s dreigen de dupe te worden van de schaarste aan financiële profielen, waardoor ze hun goed financieel bestuur op termijn mogelijk in het gedrang zien komen.

Campagne moet tij doen keren

Hoewel het er dus naar uitziet dat accountancy nog even een knelpuntberoep blijft, blijven acht belangrijke accounting- en consultingspelers niet bij de pakken zitten. Zo nemen Baker Tilly, BDO, Decupere & Partners, Moore, SBB, Vandelanotte, Van Havermaet en VGD het heft in handen en lanceren ze een campagne om het beroep weer aantrekkelijk te maken: ‘Accountants Van Morgen’.

Samen met de sector schaart ook het onderwijs zich achter dit initiatief. De hogescholen UCLL, PXL, Vives, Odisee, Arteveldehogeschool, AP Hogeschool en HOGENT spannen zich, samen met opleidingsspecialist SYNTRA, extra in om jongeren warm te maken voor een job met toekomst. Op de campagnesite accountantsvanmorgen.be kan je succesverhalen lezen en delen, openstaande vacatures inkijken of opleidingen binnen accountancy zoeken. Daarbij willen de initiatiefnemers meteen ook komaf maken met het klassieke beeld van boekhouder.

Ambassadeurs Bockie De Repper en de zussen Nour & Fatma

Niemand beter om jongeren te informeren én te inspireren dan de campagneambassadeurs Bockie De Repper en de zussen Nour & Fatma Daghbouj. Zij stellen het stereotiepe beeld van de accountant bij in leuke campagnebeelden en persoonlijke video’s over de samenwerking met hun eigen accountant.

Nour & Fatma: "Als content creators voelen we ons bij dans, acteren, kledij en make-up als een vis in het water. Daarbij is een geschikte accountant voor advies cruciaal. Een goede accountant draagt niet alleen bij aan ons succes, maar helpt ons ook onze dromen te bereiken. Jongeren moeten weten dat er superveel kansen voor hen liggen in een job die echt wel interessanter is dan ze misschien denken.”

Bart Nelissen, vertegenwoordiger ‘Accountants Van Morgen’: “Achter elke straffe ondernemer staat een straffe accountant. Met die insteek willen we vooral jongeren bereiken en hen laten kennismaken met de bijzonder gevarieerde jobinvulling van een accountant anno 2023. Want nog te vaak krijgen boekhouders een saai imago aangemeten, terwijl de accountants van vandaag echte adviseurs zijn die meedenken en meewerken aan de strategie van ondernemers. Het takenpakket omvat zoveel meer dan cijferwerk – wat telt is analyse, advies en projectie in de toekomst."

“Door digitalisering en automatisering verdwijnt ook veel routinewerk. Daardoor kunnen accountants zich vandaag meer buigen over de evolutie van hun klanten, waarbij ze als vertrouwenspersoon ruimte krijgen om mee te adviseren. Denk aan bedrijfsstructuur en -processen, overnamekansen, interimmanagement… Accountant is een beroep met toekomst en tal van mogelijkheden. De naakte cijfers zijn eigenlijk het vertrekpunt waarbij je bekijkt wat de echte uitdagingen van je klant zijn. We hopen dat deze campagne heel wat jongeren nieuwsgierig maakt naar meer!”

Minister van Onderwijs Ben Weyts: “Het blijft een enorme uitdaging om voldoende gekwalificeerde profielen voor knelpuntberoepen te vinden. Met het Vlaamse onderwijs proberen we daar op allerlei manieren op in te spelen, bijvoorbeeld door het versterken van het volwassenenonderwijs. Nog te vaak denken mensen daarbij aan een kookcursus of cursus fotografie. We zetten met de Vlaamse Regering daarentegen extra in op opleidingen die toegang geven tot jobs die een schaarste kennen op de arbeidsmarkt, zoals de richting ‘accounting’.”

“Op basis van nieuwe beroepskwalificaties kwamen er de voorbije jaren verschillende nieuwe richtingen bij en we maakten een studie aan het volwassenenonderwijs flexibeler door te starten met hybride (online) lesgeven. Vorig jaar investeerden we bovendien nog € 20 miljoen extra in het volwassenenonderwijs, om concreet in te zetten op afstandsonderwijs, ICT-opleidingen en opleidingen voor ongekwalificeerde jongeren”, aldus Vlaams minister Weyts.

Bekijk hier het filmpje van Bockie de Repper en zijn accountant