/

/

vaarwel, mijnheer roger

06 december 2022

door Nikolas Vandelanotte

Vaarwel, mijnheer Roger

Met grote droefheid melden wij u dat Roger Vandelanotte, stichter en stamvader van ‘Vandelanotte, more than accountants’ ons op 5 december 2022 heeft verlaten op 102-jarige leeftijd.

Vaarwel mijnheer Roger Vandelanotte

Mijnheer Roger was een bezieler, een rasechte West-Vlaming, die heel veel ondernemers geholpen heeft bij het realiseren van hun eigen ambities. Hij was de perfecte mix van 2 bloedlijnen: een familie van keiharde werkers en een familie van echte durvers, avonturiers.

Toen hij als onderwijzer in 1948 zijn ontslag indiende om in zijn eentje een accountantskantoor te beginnen, verklaarden velen hem gek. Hijzelf geloofde echter rotsvast in zijn nieuwe toekomst, gesterkt door zijn vrouw Jeanne. De rest is geschiedenis, of beter, heeft geschiedenis gemaakt.

Toen de fiscus steeds meer voorwaarden begon op te leggen aan bedrijven, werd de visie van mijnheer Roger bevestigd. Zo groeide Vandelanotte al snel uit tot een vaste waarde in ons land.

Op het moment dat de Europese gemeenschap de btw invoerde, schreef Roger als eerste een boek over hoe die btw precies werkte in de praktijk. Na dit succes werd hij gevraagd les te geven aan de Economische Hogeschool in Brussel. Het lesgeven was hem altijd in het bloed blijven zitten. In 1987 werd Roger de eerste Vlaamse voorzitter van het Instituut der Accountants (IDAC, nu ITAA).

Zelf toen het kantoor meer dan 200 klanten had, bleef mijnheer Roger hen één voor één van heel dichtbij kennen: hun persoonlijkheden, hun sterktes en zwaktes, hun geluk en miserie. Tot op vandaag blijft dat persoonlijke contact met klanten een prioriteit binnen het kantoor.

Intussen vervoegden zonen Koen en Hein de organisatie en groeide Vandelanotte uit tot een top 10 accountants- en auditkantoor in België. Vandaag staat kleinzoon Nikolas aan het roer: het bedrijf is uitgegroeid tot een gezonde onderneming van meer dan 550 werknemers. De activiteiten reiken vandaag veel verder dan het voeren van de boekhouding. Volgend jaar viert Vandelanotte haar 75-jarig bestaan.

‘Een Vandelanotte moet oud worden. Dat is verplicht’, is één van de bekende quotes van mijnheer Roger. Ook dat heeft hij kunnen waarmaken.

Roger Vandelanotte heeft 4 kinderen, 6 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. Wij wensen de familie heel veel sterkte bij het gemis.

Steunbetuigingen kunnen overgemaakt worden via deze weg.

Deel dit artikel

Nikolas Vandelanotte

Certified Auditor & Accountant nikolas.vandelanotte@vdl.be

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.