/

/

de witte kassa: 5 voordelen op een rij

Tax
25 oktober 2018

door Bert Dehu

De witte kassa: 5 voordelen op een rij

Sinds 1 januari 2016 moeten horecazaken die meer dan 25.000 euro omzet uit voeding halen, verplicht een witte kassa gebruiken. De witte kassa, ook wel de geregistreerde kassa genoemd, is een controlemechanisme van de fiscus en bestaat uit een kassa, een controlemodule én een gepersonaliseerde kaart. Om de lasten van de witte kassa te verlichten, wil de overheid nu meer mogelijkheden aanreiken. Werknemers flexibeler inzetten en administratieve formaliteiten verminderen zijn slechts enkele voorbeelden. Wij zetten de 5 belangrijkste voordelen van de witte kassa voor u op een rij.

De witte kassa: 5 voordelen op een rij

Flexi-jobs

Tijdens drukke periodes kunnen werkgevers naast vaste medewerkers en extra’s ook een beroep doen op flexi-jobbers. Flexi-jobs geven mensen die in de drie voorgaande kwartalen minstens 4/5 werken bij een andere werkgever de kans om onbeperkt bij te verdienen in horecazaken of in de detailhandel. Werkgevers moeten voor flexi-jobbers enkel een bijzondere RSZ-bijdrage van 25 procent betalen. Bij de werknemer wordt er zelfs helemaal niets ingehouden op het brutoloon. Het brutobedrag is met andere woorden gelijk aan het nettobedrag.

Overuren: bruto = netto

Sinds de wet van 15 januari 2018 mogen werknemers 360 vrijwillige netto-overuren per jaar presteren. De werkgever moet hiervoor eenvoudigweg een voorafgaand akkoord met de werknemer sluiten. Er is dus geen enkele toestemming van een interne of externe dienst vereist. De vrijwillige overuren zijn bovendien extra voordelig voor beide partijen. Ze zijn namelijk vrijgesteld van sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing. De werknemer verdient bijgevolg 100 procent van het door de werkgever betaalde loon op. Het brutoloon is dus gelijk aan het nettoloon.  

RSZ-korting

Dankzij de RSZ-korting genieten bedrijven tot 49 werknemers van een korting van 500 euro per kwartaal en dat voor vijf vaste voltijdse medewerkers. De korting bedraagt 800 euro wanneer de medewerkers jonger zijn dan 26 jaar. Het is aangeraden om bij de loonberekening na te gaan of deze maatregel werd toegepast.

Eenvoudigere administratie

Manuele of papieren registers worden tot een minimum gebracht. Zo moeten belastingplichtigen geen dagboek van ontvangsten per bedrijfszetel meer bijhouden. Het dagboek wordt vervangen door het digitale dagelijks financieel rapport en dagelijks gebruikersrapport. Ook het extra verkoopdagboek vervalt hierdoor. Alle verkopen worden vanaf nu namelijk in de kassa geregistreerd. Van daaruit worden ze gecentraliseerd naar de btw-aangifte. Voor de btw-aangifte wordt gebruik gemaakt van de dagrapporten (zonder correcties). Alle horeca-activiteiten (dus ook de voorschotten) worden namelijk in de kassa opgenomen.

Meerwaarde voor uw onderneming

Naast het verplichte administratief luik, biedt de witte kassa ook heel wat extra mogelijkheden voor de bedrijfsvoering. Enerzijds kunt u via de kassa een doorgedreven stockbeheer voeren. U kunt dan het dagelijks verbruik van ingrediënten opvolgen en bijsturen waar mogelijk. Maar ook de verkoopgegevens worden dankzij de kassa zichtbaar. Wat zijn bijvoorbeeld de best verkopende producten en wat levert de beste marge op? Finaal zorgt een integratie met de boekhouding voor een snelle rapportering of btw-aangifte. Beslissen over dagelijkse problemen gebeurt zo met veel meer inzicht.

Hebt u vragen over de witte kassa of wilt u nog meer voordelen met ons bespreken? Neem dan contact op met één van onze specialisten via contact@vdl.be.