/

/

/

/

vandelanotte helpt vdv advocaten om continuïteit te verzekeren

Getuigenis van een Klant

Vandelanotte helpt VDV Advocaten om continuïteit te verzekeren

Na jaren van organische groei wilden de stichters van VDV Advocaten stappen zetten om de continuïteit van hun advocatenkantoor te verzekeren en het verder uit te bouwen. Ze beseften het belang van een degelijke ondersteuning en klopten aan bij Vandelanotte. De opdracht: polsen naar de associatie-ambities bij de advocaat-medewerkers en het overdrachtstraject concretiseren en begeleiden. Het proces werd in september afgerond met de toetreding van vier nieuwe advocaat-vennoten.

De kantoren van advocaten Antoine Van Eeckhout, Lode Derudder en Koen Vandenberghe smolten in 2014 samen tot advocatenkantoor VDV. “Onze drie eenmanskantoren werkten al een hele tijd samen met een gemeenschappelijke kostenstructuur. Na lang ‘gevrijd’ te hebben, waren we in 2014 klaar om te huwen”, duidt Antoine Van Eeckhout. “Na die associatie hebben we sterk gefocust op de organisatie van het kantoor en op de rationalisatie van de materies. We groeiden tot een team van 15 advocaten, 2 juristen, een business manager en 5 paralegals.” 

Vandelanotte helpt VDV Advocaten om continuïteit te verzekeren

In 2020 beslisten ze om de organisatie nog verder te verstevigen. “We naderden als stichters immers de leeftijd van 60 jaar”, klinkt het. “Het is bovendien typisch aan onze sector dat advocaten vrij gemakkelijk komen en gaan. We wilden een aantal key players meer aan het kantoor binden en hen opportuniteiten bieden, om stabiliteit en toekomst te creëren voor het kantoor. We besloten om ons daarbij goed te laten begeleiden.” Het was voor VDV een evidentie om daarvoor een beroep te doen op Vandelanotte. “Vandelanotte staat garant voor kwaliteit en knowhow. We hadden al nauwe contacten met Jan Degryse. Hij was enthousiast om zijn schouders onder het project te zetten, samen met Veerle Cool.”

Verschillende stadia

De eerste stap bestond uit verkennende gesprekken waarin iedereen zijn verhaal kon doen. “Veerle voerde die dieptegesprekken met bijzonder veel empathie en vertrouwen. Ze toetste bij alle medewerkers af wat er leefde in het kantoor, waar ze naartoe wilden,… en sprak ook met ons en onze familie. Koens dochter werkt bij ons als advocate, mijn zoon is advocaat in een ander kantoor. Ook al was dat gegeven niet predominant, het was natuurlijk wel iets dat speelde. Daarom polste ze bij de medewerkers ook of zij er bezwaar zouden tegen hebben als één van hen zou instappen. Veerle maakte een duidelijk verslag van alle gesprekken, zonder ‘de kroon te ontbloten’. Uit de terugkoppeling bleek dat één van de stichters bereid was zich terug te trekken en dat vier medewerkers graag wilden instappen als vennoot.”

Vandelanotte staat garant voor kwaliteit en knowhow. Antoine Van Eeckhout , VDV Advocaten

Daarna volgde een meer technische fase. “Jan Degryse ging in op het technische en het financiële luik. Ook dat gebeurde in een open sfeer, met tegelijk ook de nodige discretie. Hij werkte de overdracht financieel-technisch uit: de waardering van het kantoor, de bepaling van de instappercentages, de aandelenstructuur, het groeitraject,… Wij stelden vanuit onze eigen knowhow en expertise zelf de overeenkomst van aandelenoverdracht, de aandeelhoudersovereenkomst en de interne reglementen op. Daarin staan ook een aantal clausules over de familie. Familieleden krijgen de kans om in te stappen, maar er zijn mechanismen ingebouwd die ervoor moeten zorgen dat evenwichten gerespecteerd blijven.”

Het hele proces nam ongeveer een jaar in beslag en werd in september van dit jaar gefinaliseerd, met de toetreding van de vier nieuwe vennoten. “Maar dit is geen eindpunt”, vertelt mr. Van Eeckhout. “We gaan nu eerst de nieuwe structuur consolideren, met de bedoeling om het kantoor stelselmatig verder uit te bouwen. Enerzijds intern, met versterking van onze vakdomeinen, en anderzijds extern, door samenwerking met andere kantoren. Daarvoor zullen we in de toekomst wellicht opnieuw een beroep doen op de expertise van Vandelanotte.”

Wilt u ook klanten adviseren? Vind uw ideale job op werkenbijvandelanotte.be.

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Meer verhalen

Getuigenis van een Klant

Bij Vandelanotte dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. We zetten dan ook graag een klant in de kijker die sterk inzet op duurzaam ondernemen, in een branche waar dat op het eerste gezicht geen evidentie is. PGS Group biedt zijn klanten een uitgebreid aanbod aan nieuwe en tweedehandse houten palletten. Om duurzaamheid echt te verankeren in de strategie van het bedrijf, richtte het een drietal jaar geleden een eigen CSR-afdeling op.

Lees verder
Getuigenis van een Klant

Na 25 jaar heeft Dierik Vermeir zijn bedrijf ALSIC overgelaten. Een grote stap, maar dankzij de begeleiding van Vandelanotte kon hij die met een gerust gemoed zetten.

Lees verder