/
/
/
/
vandelanotte begeleidde houtzagerij demey bij overdracht
Bij Houtzagerij Demey, met vestigingen in Ieper en in Boezinge, zit de passie voor hout in de genen. Vier generaties lang al verwerkt de familie dennen- en populierenhout voor palletten. Daarnaast is er een afdeling die groentekisten maakt. Toen Frans Demey, de oudste van de drie broers, enkele jaren geleden de leeftijd van 65 naderde, begon de familie na te denken over de toekomst. “We besloten al snel om Vandelanotte in te schakelen als neutrale, gespecialiseerde partij”, vertelt Frans Demey.
Demey Houtzagerij werd in de derde generatie geleid door de broers Frans, Bart en Peter Demey. Ook Kristof, de zoon van Frans, was al enkele jaren actief in het bedrijf. Toen Frans twee jaar geleden 63 werd, begonnen de vier concreet na te denken over de toekomst van het bedrijf. Ze beslisten vrij snel om voor dat traject een beroep te doen op het team van Vandelanotte, waar ze al klant waren.
“Mijn broers en ik hebben altijd goed en correct samengewerkt. Ook deze stap wilden we op de juiste manier aanpakken. Door er een derde partij bij te betrekken, wilden we vooral de neutraliteit garanderen. Mochten mijn zoon en ik de firma bijvoorbeeld samen willen overnemen, dan wilde ik vermijden dat ik de gesprekken in een bepaalde richting zou pushen. Niemand moest bevoorrecht of benadeeld worden. We wilden met andere woorden dat iedereen zijn eigen verhaal deed, zodat we samen de juiste beslissing zouden nemen.”
Eerst organiseerde Vandelanotte gesprekken waarbij alle betrokkenen aanwezig waren, daarna werden er individuele dieptegesprekken ingepland. Zo konden de mensen van Vandelanotte perfect inschatten wat bij iedereen leefde. “Een goede zaak, want in groep durft niet iedereen alles te zeggen”, vindt Frans. Al snel bleek dat de jongste van de drie broers het bedrijf wou verlaten. Daarnaast kwam ook naar voor dat Kristof het niet zag zitten om het bedrijf in zijn eentje voort te zetten. “Op zich waren dat geen geheimen of verrassingen, maar het is goed dat alles in vertrouwen kon worden uitgesproken. Die conclusies kwamen aan bod in de terugkoppelgesprekken.”
“Je bedrijf verkopen? Alleen kan je dat niet: je hebt echt mensen nodig die daarvoor de juiste expertise en ervaring hebben.”Frans Demey , Houtzagerij Demey
Al gauw was er consensus dat Frans, Bart en Peter het bedrijf zouden overlaten. Dat verkoopscenario werd volledig door Vandelanotte begeleid. “De belangrijkste vraag was aan wie we wilden overlaten. Het was niet onze bedoeling om te verkopen aan een financiële groep en ons volledig terug te trekken. We hadden allemaal dezelfde intentie: we wilden dat het bedrijf verder zou blijven bestaan”, duidt Frans. “Dus zochten we iemand die voeling heeft met de sector. We hebben maar één telefoontje gedaan, naar een bedrijf waar we al 35 jaar mee samenwerken en van wie we wisten dat het op overnamepad was: PGS (Palettes Gestion Services).”
Het multidiscipliaire team van Vandelanotte begeleidde het hele proces. “Alleen kan je dat niet: je hebt echt mensen nodig die daarvoor de juiste expertise en ervaring hebben”, vindt Frans. “Zij hebben alles opgevolgd: van waardering van het bedrijf tot de contacten met de koper en het regelen van de verkoop in al zijn facetten: financieel, juridisch, fiscaal,… Mijn jongste broer is na ongeveer een jaar uit de zaak gestapt. Mijn andere broer, mijn zoon en ikzelf zijn nog actief in het bedrijf. Dat heeft de overnemer zeker geapprecieerd”, vertelt Frans.
Van de begeleiding door het team van Vandelanotte, en dan vooral door Veerle Cool en Jan Degryse, zijn ze bij Demey tevreden. “Het proces is zonder problemen verlopen”, vindt Frans. “Mijn advies aan ondernemers met plannen om hun bedrijf over te laten? Laat je zeker goed begeleiden!”
Wilt u ook klanten adviseren? Vind uw ideale job op werkenbijvandelanotte.be.
Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.
Slagerij Dierendonck is een ambachtelijke slagerij met ambitie, en daar is zeker niet om gelogen. Raymond Dierendonck richtte samen met zijn vrouw de zaak op in 1970. Sindsdien is het uitgegroeid tot een gevestigd merk in België met 5 winkels, restaurant Carcasse en een versnijdingsatelier.
Al toen ze een prille tiener was, wist Liesbet Maenhout wat ze later wilde worden: osteopaat. Na het middelbaar trok ze daarvoor naar Engeland, waar ze 4 jaar studeerde en nog 3 jaar bleef ‘plakken’. Ze keerde terug naar België, werkte in Brugge en Roeselare, en verhuisde enkele maanden geleden met haar praktijk naar Ruddervoorde.