/

/

/

/

interieurbouwer wordt ondernemer

Getuigenis van een Klant

Interieurbouwer wordt ondernemer

Trouilliez bvba opende recent een gloednieuw productieatelier met ruime showroom, een investering met een stevig financieel en fiscaal fundament. Vandelanotte bleek daarbij heel wat voordelen te bieden, vertelt Olivier Trouilliez: “Naast hun no-nonsenseaanpak zijn we vooral blij met de brede expertise en het feit dat ze op eigen initiatief met voorstellen komen om zaken te optimaliseren.”

De grootouders van Olivier Trouilliez hadden in de jaren 70 en 80 een winkel in elektroapparatuur. Ook gebeten door het ondernemersvirus, ging zijn vader op 18-jarige leeftijd als zelfstandig elektricien aan de slag. Olivier zelf leek eerst op weg om boekhouder te worden. Na de schooluren knutselde hij met het gereedschap van zijn vader echter allerlei voorwerpen in mekaar, en zo werd zijn passie voor hout geboren. In 2010 kwam hij als vennoot in het bedrijf, met de bedoeling de activiteiten te sturen richting interieurbouw. De ene medewerker van bij de start is intussen een team van 14 mensen geworden.

 “De eerste jaren verliepen op de klassieke manier”, vertelt Olivier Trouilliez. “Ikzelf werkte samen met een klein team volop mee in het atelier, terwijl de administratie soms wat in het honderd liep. Door rugproblemen werd ik echter gedwongen om het fysieke werk af te bouwen en meer productiemedewerkers in dienst te nemen. De administratieve kant – waar ik vroeger een grondige hekel aan had – ben ik op die manier graag beginnen doen en ik ondervond dat dit voor het bedrijf nuttiger was dan als zaakvoerder mee in de productie te staan. Ondernemen en het aansturen van mensen boeit me namelijk enorm. Momenteel maken we ook de omschakeling van een top-downstructuur naar zelfsturende teams, waarbij de medewerkers zelf beslissingen nemen.” “We maken nog altijd keukens en kasten op maat, maar door onze kennis is de afwerkingsgraad wel gestegen. Daardoor trekken we nu andere klanten aan en kunnen we projecten selecteren die én rendabel zijn én onze medewerkers boeien. Zij zijn immers ons belangrijkste kapitaal. Maar goeie mensen zijn moeilijk te vinden, dus moet je het hen zo aangenaam mogelijk maken. Daarom staan in het nieuwe atelier niet alleen de modernste machines, maar is er ook vloerverwarming en zijn er ramen zodat de medewerkers beweging en daglicht kunnen zien. Ook de bureaus en de showroom zijn luchtig en eigentijds. Vandaag willen mensen een job die zinvol is, op een toffe werkplek. Wij willen de pionier zijn op het vlak van tevreden werknemers in onze sector.”

We willen pionier zijn op het vlak van tevreden medewerkers, hét knelpunt in onze sector Olivier Trouilliez , Zaakvoerder
Olivier Trouilliez

Klassieke boekhouder kan groei niet bijbenen

“Vroeger brachten we elk kwartaal onze papieren documenten naar de boekhouder. Hij stond dan in voor de administratieve behandeling en de indiening van de btw-aangiften, of met andere woorden voor de klassieke verwerking. In die tijd vroeg mijn vader al af en toe advies aan een fietsvriend, Ivan Maes van Vandelanotte. Toen we verder wilden groeien, maakten we van de nood een deugd en sindsdien heeft Vandelanotte ál onze financiële en fiscale zaken in handen, zowel van het bedrijf als privé. Ze verwerken digitaal inkoop- en verkoopfacturen, doen de btw-aangiftes en maken maandelijks een overzicht van hoe we presteren, met duidelijke info en diagrammen. Da’s zeker een meerwaarde. Vroeger moesten we wachten tot de jaarresultaten binnenkwamen om te weten hoe we ervoor stonden. Nu kunnen we van maand tot maand bijsturen en investeringen vroeger of later inplannen. In de toekomst willen we nog nauwkeuriger bepalen op welke projecten we vooral moeten inzetten en in welke periodes we onze groei moeten ondersteunen met gerichte reclamecampagnes.” “Ondertussen ben ik meerderheidsaandeelhouder geworden in het bedrijf. Mijn vader heeft het management en beleid dan ook volledig aan mij overgedragen, maar blijft als vennoot nog wel aan boord om mij met raad en daad bij te staan. Vandelanotte heeft ons bij die overname uitstekend geadviseerd. Voor mijn vader was het bepalen van een eerlijke prijs belangrijk, want hij wilde zijn beide kinderen – ik heb nog een zus – tevreden stellen. Daarom bepaalde een bedrijfsrevisor de waarde van de vennootschap op het moment dat ik instapte. Waar Vandelanotte ons op wees, was hoe belangrijk het was dat ik de meerderheid van de aandelen verwierf. Gebeurde dat niet, zou ik bij het overlijden van mijn vader aan mijn zus de helft moeten betalen van de meerwaarde die ik zélf met het bedrijf had gerealiseerd. Daar hadden wij eerlijk gezegd niet bij stilgestaan.

De schaalgrootte van Vandelanotte is een voordeel, terwijl we toch één centraal aanspreekpunt hebben. Olivier Trouilliez , Zaakvoerder

Toekomstscenario’s juridisch verankeren

“Ook bij de afbraak van de oude fabriek en het realiseren van de volledige nieuwbouw – gefaseerd, want ondertussen moesten we wel operationeel blijven – konden we op Vandelanotte rekenen. Ivan Maes was onze partner om bij de onderhandelingen met de banken de meest voordelige voorwaarden te bekomen. Hij stelde ook voor om Eliko, de vennootschap die we overkochten van de vorige eigenaars van het pand, te fusioneren met onze nieuwe patrimoniumvennootschap Olimax en zo het gebouw los te koppelen van de werkvennootschap. Zo wordt ook geanticipeerd op mogelijke toekomstscenario’s zoals het stopzetten van de zaak of de instap van externe partners. 

"Het is allemaal bijzonder complexe materie waar we nooit zelf zouden zijn uitgeraakt, laat staan dat we fiscaal de meest gunstige regeling zouden hebben gevonden. De schaalgrootte van Vandelanotte is daarbij een voordeel: hun diverse ervaren fiscalisten, accountants en juristen kunnen intern de beste oplossing uitdokteren, terwijl wij met Ivan één centraal aanspreekpunt hebben. Met een klassieke boekhouder zouden wij al die aparte specialisten zelf moeten coördineren. Of we Vandelanotte zouden aanraden aan anderen? Absoluut, want we hebben er enkel positieve ervaringen mee."

Hun manier van de dingen aanpakken ligt ons wel en ze komen zélf met voorstellen om onze zaken te optimaliseren. Ik heb het gevoel dat ze onze situatie door en door kennen en daardoor heel betrokken zijn bij onze werking. Bovendien zijn ze letterlijk ook heel nabij: het mag van oorsprong dan al een West-Vlaams bedrijf zijn, Ivan woont hier in de streek en komt vanuit het kantoor in Antwerpen altijd bij ons ter plaatse.”

Wilt u ook klanten helpen groeien? Vind uw ideale job op werkenbijvandelanotte.be.

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Meer verhalen

Getuigenis van een Klant

De West-Vlaamse apotheek Lamoot heeft sinds zijn prille begin zeker niet stil gezeten. Over de decennia heen is er veel veranderd, met meer vestigingen en aanwervingen als gevolg. Om alle personeelszaken zo correct mogelijk te laten verlopen, doen ze beroep op de kennis en expertise van Vandelanotte voor hun payroll. En dat heeft hen nog geen windeieren gelegd.

Lees verder