/

/

/

/

bel-confect vertrouwt op vandelanotte

Getuigenis van een Klant

Bel-Confect vertrouwt op Vandelanotte

Een klassiek confectieatelier omturnen tot een innovatieve producent en verdeler van maatwerkkleding en veiligheidsschoenen, dat is wat Filip Lietaer en Christ Segers voor elkaar kregen nadat ze in 2006 het Avelgemse confectieatelier Derycke overnamen. Zelf zijn ze liefst met hun producten, de verkoop en de menselijke aspecten van ondernemen bezig. “Bel-Confect heeft geen geïntegreerde financiële afdeling of CFO. Onze officemanager stuurt alle financiële documenten elektronisch door naar Vandelanotte. Daar nemen ze de boekhoudkundige verwerking integraal in handen, van de accountancy van onze vennootschappen tot het beheer van ons privé-vermogen. Je voelt dat ze betrokken zijn bij je bedrijf, en proactief meedenken. Maar altijd op een no-nonsense manier,” vertellen Filip Lietaer en Christ Segers.

Filip Lietaer was agent voor Arbesko, een Zweeds merk van veiligheidsschoenen, en had een joviale band met Christ Segers, die als key accountmanager aan de slag was bij een confectieatelier dat ook veiligheidsschoenen verkocht. Toen een multinational dat bedrijf overnam, richtten ze samen Bel-Pro op dat veiligheidsschoenen aankocht en verkocht aan retailers en eindgebruikers. Grote bedrijven trokken echter aan hun mouw om voor hen ook bedrijfskleding te produceren. Op zoek naar een toeleverancier, contacteerden ze het Avelgemse confectieatelier Derycke dat sinds 1938 de focus legde op de klassieke werkkleding: blauwe overal, vest of broek. Prompt kwam de vraag of ze het atelier niet wilden overnemen...

clients_belconfect01.jpg

Basis zat goed bij de overname

“Het was meteen ook het moment dat Vandelanotte aan boord is gekomen,” vertelt Filip Lietaer. “Mijn schoonvader was al klant en hij zei me: “Als je starter bent, zit je beter bij hen dan bij de ‘big four’.” We mochten dan wel al commerciële ervaring hebben, maar van overnemen, financiën en bankleningen hadden we geen kaas gegeten. Jacques Cappelle – een senior accountant – heeft toen de gesprekken met de banken begeleid. Niet op de typische pak-en-das-manier, maar als een doéner die voor zijn klanten gaat. Vandelanotte deed ook een grondige doorlichting van het over te nemen atelier, zodat we zeker waren dat de basis goed was en er een hefboomeffect op zat. Dat is vlug gebleken, want in 2009 al barstte het uit zijn voegen en zijn we naar Dottignies (Moeskroen) verhuisd. Ook op dát moment zijn we met onze bankier en met Vandelanotte rond de tafel gaan zitten om te kijken wat de beste structuur was om die vastgoedoperatie te doen.”

Een ‘vakbondsgevoelig’ artikel

“We hebben niet zomaar een bedrijfje overgenomen om ondernemer te zijn,” vervolgt Christ Segers. “We hadden een visie en strategie om de markt te bewerken, en die is tot op vandaag dezelfde gebleven. Enerzijds maken we werkkleding op maat voor klanten zoals Unilin, Proximus, ArcelorMittal, Jan De Nul, de Nederlandse en de Belgische spoorwegen en steden, gemeenten en intercommunales. Het zijn vaak grote organisaties met lange beslissingsprocessen. Onze kracht is om, eens de beslissing valt, heel snel op hun vraag te kunnen inspelen. Wij zijn de flexibele speedboot tussen de cargoschepen. Dat moét ook, want werkkleding is heel vakbondsgevoelig omdat het over de veiligheid en het werkcomfort van de werknemers gaat. Op tijd leveren, is dus belangrijk om de continuïteit van die bedrijven en overheden niet in het gedrang te brengen. In 2011 hebben we een eigen hub opgericht in Tunesië, met 3 ateliers waar in totaal 180 mensen voor ons produceren. Door de hele keten van basisstoffen tot eindproduct in eigen handen te hebben, kreeg onze flexibiliteit zo nog een éxtra boost. We zijn bovendien een van de weinige confectiebedrijven die in België nog een atelier heeft. In Dottignies maken we stalen en specials, bijvoorbeeld voor mensen met extra grote maten. Ook dit zorgt voor een snelle leverbaarheid.” “Bij de veiligheidsschoenen – onze andere activiteit – ligt de focus meer op retailers zoals ijzerwarenwinkels, doe-het-zelfzaken en doorverkopers,” vult Filip Lietaer aan. “Naast Arbesko hebben we nog 6 andere merken, waaronder Puma veiligheidsschoenen maar ook ons eigen merk D-Force. Dat telt ondertussen 11 modellen die wij ontwerpen, waarna ze door toeleveranciers in onder meer China, Italië en Nederland worden geproduceerd.”

Wij zijn de flexibele speedboot tussen de cargoschepen. Filip Lietaer , zaakvoerder

Rapporten voor Raad van Advies via My Vandelanotte

“In 2013 hebben we op aanraden van Vandelanotte een Raad van Advies opgericht,” vervolgt Filip Lietaer. “Christ en ik hebben als zaakvoerders dezelfde visie en beslissen altijd in het belang van de zaak, maar soms kunnen we ook extern advies gebruiken. De Raad van Advies bestaat uit mensen met een commercieel, een financieel en een strategisch profiel. Van hen kwam de vraag naar rapportering. Vroeger deden we dat op basis van Excel, maar als iedereen eigen rapporten trekt, is dat niet accuraat. 

"Vandelanotte is de laatste jaren sterk gedigitaliseerd, wat ook voor ons een pak minder administratief werk betekent. We werken al van in het begin met My Vandelanotte en waren de eersten die vanuit dat platform ook de maandelijkse rapportering mochten uittesten en gebruiken."

Begin dit jaar hebben we daarvan de finale lay-out mogen voorstellen aan onze Raad van Advies. Naast het gebruiksgemak, is het een groot voordeel dat je met behulp van ‘slotjes’ kunt bepalen wie toegang heeft tot welke data en wie niet, want het is zelfs mogelijk om door te klikken tot op factuurniveau.”

Helikopterview blijft nodig

“We zitten ook driemaandelijks samen met Iris De Groote en haar collega bij Vandelanotte. Dan bespreken we niet alleen de cijfers, maar bijvoorbeeld ook hoe het loopt met onze medewerkers en klanten, en wat onze groeiperspectieven zijn. Er worden veel vragen gesteld. Dat is goed, want als zaakvoerder zit je teveel ín je bedrijf. Een externe partner die ons bedrijf door en door kent, zorgt dan voor een helikopterview die ons het ruimere plaatje niet uit het oog doet verliezen. 

Ook hoe we ons privévermogen kunnen beheren, komt aan bod. Maar hoewel Vandelanotte heel veel diensten aanbiedt, hebben we nooit het gevoel dat ons iets wordt opgedrongen. Het belángrijkste in zakendoen? Mensen spreken mensen, en dat is iets dat we bij Vandelanotte volledig terugvinden,” besluit Christ Segers.

Wilt u ook de raadsman zijn van uw klanten? Vind uw ideale job op werkenbijvandelanotte.be.

Deel deze pagina

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.


Meer verhalen

Getuigenis van een Klant

Trouilliez bvba opende recent een gloednieuw productieatelier met ruime showroom, een investering met een stevig financieel en fiscaal fundament. Vandelanotte bleek daarbij heel wat voordelen te bieden, vertelt Olivier Trouilliez: “Naast hun no-nonsenseaanpak zijn we vooral blij met de brede expertise en het feit dat ze op eigen initiatief met voorstellen komen om zaken te optimaliseren.”

Lees verder